Bumbar kelimesinin kökeni, Farsçada kalın bağırsak anlamlı “bûnbâr/mûbâr” kelimesinden gelmektedir. Bundan dolayı telaffuzu Konya ağzında “bumbar”a dönüşen kelimeyi bazı yöreler de “mumbar” olarak telaffuz ederler. Bumbar/mumbar kelimesi dilimizde hem “Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağı” hem de “Kalın bağırsağa, kıyma/ciğer, pirinç, soğan doldurarak yapılan bir çeşit yemek” anlamında kullanılır.
Malzemeler: 500 gr yağlı koyun kıyması, yarım su bardağı düğü (ince bulgur), yarım su bardağı pirinç, 2 baş kuru soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı tereyağı, kâfi miktarda bumbar.
Yapılışı: Bumbarlar bol su ile yıkanır. Bir gece tuzlu suda bekletilir. Ertesi gün tekrar yıkanarak çevrilir. Et, düğü, pirinç, soğan, yarım yemek kaşığı salça, tuz, kırmızıbiber, karabiber, bir kahve fincanı su birlikte karıştırılır. Kolay dolması için bumbarın ağzı bir huniye geçirilir. Hazırlanan iç huniye konup üstten basılarak bumbarlar doldurulur. Doldurma tamamlanınca ağızları iple bağlanan bumbarlar birkaç yerinden iğneyle delinir. Tencereye tereyağı ve yarım yemek kaşığı salça konulup kızartılır. Bumbarlar tencereye yerleştirilerek üstünü kapatacak kadar su ilave edilip pişirilir.