Kuşca Peribacaları
Cihanbeyli’nin kuzeybatısında yer alan, ilçe merkezine 40 km uzaklıkta bulunan Kuşca kasabasında rüzgâr erozyonunun eseri değişik coğrafi şekillere rastlanır. Kapadokya bölgesi peri bacalarını andıran şekiller Celil Boğazı’nda kurak ve sapsarı arazide yükselirler. Celil Boğazı; Kapadokya, Afyon ve Narman’dan sonra yurdumuzun dördüncü büyük peribacası bölgesidir.
VII. EKONOMİ VE SANAYİ
İlçenin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Günümüzde buğday, şekerpancarı, mısır ve ayçiçeği başta olmak üzere fasulye, kimyon ve son zamanlarda kanola yetiştiriciliği ilçenin önemli gelir kaynaklarındadır.
Cihanbeyli’nin tek sanayi sitesindeki 240 işyerlerinde çeşitli alanlarda tamir-bakım ve üretim işleri yapılmaktadır.
Konya yolu üzeri beşinci kilometrede, içinde yirmi bir işyeri bulunan Cihanbeyli Buğday Pazarı ve Cihanbeyli Ticaret Borsası hizmet binası mevcut olup borsa içerisinde hububat tahlil laboratuarı bulunmaktadır.
Cihanbeyli sanayisinde ilçeyle özdeşleşen Tuz Gölü’nde üretilen ve Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen tuzun önemi birincil derecededir. Başta modern tesisleriyle rafine tuz üretimi yapan Cihan-kur AŞ’ye ait Salina Tuz Fabrikası olmak üzere ilçede on adet tuz fabrikası bulunmaktadır.
Bolluk ve Tersakan gölleri üzerinde Alkim, Alkali Kimya AŞ’ye ait Sodyum Sülfat tesisleri bulunmaktadır.
Cihanbeyli sanayi bölgesinde Nur-taş AŞ’ye ait bir adet un fabrikası, yine aynı bölgede Cihan AŞ’ye ait bir adet yem fabrikası bulunmaktadır.
Cihanbeyli Sanayi Bölgesi’nde 18.000 m²lik toplam alanda 4.750 m² si kapalı, 13.250 m² si açık, son teknolojik sistemlere sahip; yıllık 45 milyon metre yassı, 18 milyon metre yuvarlak 3.000 ton kangal boru üretim kapasitesine sahip olan damla sulama sistemleri fabrikası Panplast, Konya Şeker Fabrikası tarafından kurulmuş olup ve 01.11.2006 tarihinde üretime geçmiştir. Fabrikada hâlen 120 işçi çalışmaktadır.
İlçe merkezinin yakınındaki Bozdağlarda Bozdağ AŞ’ye ait komposor şantiyesi taş kırma tesislerinde kum ve mucur üretimi yapılmaktadır.