Sanayi
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olup, sanayi gelişmemiştir. İlçedeki en önemli sanayi tesisi Kurşun Geri Dönüşüm Atölyesidir.
İlçede sanayi sitesinin bulunmaması sebebiyle halk küçük tamirat işleri için bile yakın ilçelere (Karapınar ve Ereğli) hatta Konya’ya gitmekte, bu da kaynak israfına yol açmaktadır. İlçe merkezinde cuma günleri pazar kurulmakta; yöre halkının yanı sıra civar köylülerin pazara gelmesi buraya belli bir canlılık sağlamaktadır. Esnaf ve Sanatkârlar Odası 2020 yılı kayıtlarına göre ilçede 500 esnaf ve sanatkâr mevcuttur.
Tarım
İlçede en önemli sektör tarım sektörü olup halkın temel geçim kaynağını oluşturur. İlçe Ziraat Odası Başkanlığı 2009 yılı üye kayıtlarına göre ilçe genelinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan 4.880 çiftçi bulunmaktadır. İlçe Tarım Müdürlüğünden alınan 2009 yılı verilere göre Emirgazi’nin toplam kültür alanı 75.168 ha (%85), mera 7.754 ha (%9), orman 1.441 ha (%2), ürün getirmeyen alan 3.963 ha (%4), toplam yüzölçümü 88.326 ha’dır.
İlçede su kaynakları yeterli olmadığından daha çok kuru tarım yöntemi uygulanmaktadır. Sulu tarım sadece yeraltı kaynaklarının bulunduğu sınırlı alanlarda sulama kooperatifleri ve şahıs kuyuları aracılığıyla yapılmaktadır. Yeraltı su seviyesinin çok derinlerde olması sulu tarım maliyetlerini yükseltmektedir. Sulamanın azlığı ilçede ekili dikili alanların her yıl yarıya yakınının nadasa bırakılmasına sebebiyet vermektedir. Kuru tarım alanlarında en çok buğday, arpa ve çavdar tarımı, sulu tarım alanlarında ise şeker pancarı, silajlık mısır ve yonca yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İlçede meyve ve sebze üretimi sulama imkânlarının yetersizliğinden dolayı çok düşüktür. En çok yetiştirilen meyveler üzüm, elma ve armut olup bunlar da daha çok iç piyasada tüketilmektedir. Sebze üretimi ise küçük bahçelerde halkın kendi ihtiyacına yönelik olup herhangi bir ekonomik değeri yoktur. İlçede son yıllarda silajlık mısır üretimi artmıştır. 2009 yılı ilçe tarım verilerine göre ilçede 89.000 ton pancar, 23.600 ton buğday üretimi ile 25 ton elma, 18 ton da silajlık mısır yetiştirilmiştir.
Emirgazi ilçesi 2020 TUİK verilerine göre 66.000 ton mısır, 34.956 ton arpa,32.705 ton buğday, 118.416 ton şekerpancarı üretmiştir.
Hayvancılık
Hayvancılık faaliyetleri ilçe genelinde bulunan altmış civarındaki yaylada yapılmaktadır. Hayvan varlığına gelince ilçede en çok küçükbaş hayvan beslenmekte olup (koyun 38.500, keçi 900 baş) yaklaşık 40.000 civarındadır. Büyükbaş hayvan sayısı ise 6.000 civarındadır. İlçenin büyükbaş hayvan varlığı, destekleme projeleri sayesinde günden güne hem gelişmekte hem de yerli sığır ırklarından daha verimli kültür ırklarına geçiş gözlenmektedir.
Hayvancılığı geliştirme kapsamında diğer bir önemli çalışma Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının Yem Bitkileri Destekleme Projesi’dir. Bu bağlamda ilçede yonca ve silajlık mısır üretimi artırılarak kaba yem ihtiyacı giderilmiş, böylece ilçe hayvancılığının daha iyi duruma gelmesi sağlanmıştır. İlçede Holstain Damızlık Süt Sığırı Yetiştiriciliği Birliği ile seksen üç üyesi olan süt birliği kurulmuştur. İlçede bir yılda yaklaşık 16.000 ton süt üretilmekte; bu da ilçe ekonomisine büyük bir girdi sağlamaktadır.
Emirgazi’de kooperatifçilik gelişmiş olup on yedi tarımsal kalkınma, on dört de sulama kooperatifi olmak üzere toplam otuz bir adet tarımsal amaçlı kooperatif bulunmaktadır.
Tarım ve hayvancılığın yanı sıra halıcılık diğer bir gelir kaynağıdır. İlçede özel halı firmaları faaliyet göstermekte ve Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile kurulmuş olan iki adet el dokuma halı atölyesi bulunmaktadır.
İlçenin hizmetler sektörüne bakıldığında en büyük pay eğitim sektöründedir. 2013-2014 Öğretim Yılı’nda ilçedeki toplam 2.036 öğrencinin eğitimi 139 öğretmen tarafından gerçekleştirilmiştir. İlçede okuma yazma oranı %90 civarındadır. Bu oranı yükseltmek adına Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce açılan okuma-yazma kursları devam etmektedir.
İlçenin diğer ilçe ve köylerle ulaşımında bir problem olmayıp genelde yollar asfalttır. İlçeden Konya, Ereğli ve Karapınar’a otobüs seferleri bulunmaktadır.