Konya’da XVIII. yüzyıl sonu ile XIX. yüzyıl başından itibaren mahallî halı geleneklerinde farklı üsluplar görülmeye başlar. Arısama da bunlardan biridir. Ereğli ve civarında, XIX. yüzyılda yöreye yerleşen Yörüklerin getirdiği gelenekli halı dokumacılığı bölgede günümüze kadar devam etmiştir.
Arısama halı dokumacılığında atkı, çözgü ve ilme ipliğinde sadece yün kullanılır ve orta kalitede üretim yapılır. Yörede gelenekli olarak ahşap sarma tezgâhlarda halı dokunurken günümüzde metal sarma tezgâhlar daha sıklıkla kullanılmaktadır. Yünün tabii rengi olan beyaz, siyah, bej, gri, kahverenginin yanı sıra bitkisel kaynaklı yeşil, turuncu, kırmızı renkler ağırlıklıdır. Ancak son yıllarda kimyasal boyalı iplikler de kullanılmaktadır. Desen şeması genellikle orta kompozisyon alanında madalyon esasına dayalıdır. Desen olarak geometrik ya da bitkisel yanışların geometrik hâli kullanılır.
Yörede halının dışında kilim ve cicim gibi dokuma türleri de yaygın olarak üretilmiştir.
Günümüzde halı şirketleri aracılığı ile sipariş üzerine Arısama (Belkaya) ve farklı yörelerin halıları tezgâhlarda dokunmaktadır.