Mevlâna Müzesi civarında, Muhtar Sokağı’ndaki evlerinde doğdu. Babası, Konya’nın ilk özel bankalarından İktisat Bankası’nın muhasebecisi Muhtar Bey, annesi Ayşe Hanım’dır.
Ergene, Yeni Kitap Basımevinde matbaacılığa başladı. Mücellit olarak tanındığı matbaacılıkta müdürlüğe kadar yükseldi. Kardeşi Hayri Ergene ile birlikte Yeni Kitap Basımevinden ayrılıp Yıldız Kutu ve Ciltevini kurdu. 1960 yılında Pürçüklü (Matbaacılar) Sokağı’nda Yıldız Basımevini kardeşiyle birlikte hayata geçirdi. Bir süre de A. Rıdvan Bülbül* ile beraber Sabah* gazetesini yayımladılar.
6 Şubat 1962 tarihinde kardeşi ile Şehir Postası’nı* yayımlamaya başladılar. Dönemin tanınmış genç gazeteci ve yazarlarını gazetesine toplayan Ergene: “Gazeteci olaylara ve yöneticilere eleştirel bakarak kamu görevi yapmalı. Bunu da ancak genç değerler başarabilir.” düşüncesindeydi. Şehir Postası, yayım hayatı süresince Konya’ya birbirinden değerli birçok yazar, şair ve gazeteci kazandırdı.
Şehir Postası, 1964’te entertiple dizgiye geçti. Böylelikle Konya basınında el dizgisi dönemi kapandı. Aynı yıl yine Konya basını için bir ilk olan çinko klişe atölyesini gazete bünyesinde hayata geçirdi.
Ergene, İstanbul’da çıkan yaygın gazetelere eş değerde bir gazetenin Konya’da da çıkması gerekliliğini yıllarca savundu. Nihayet bu amaç doğrultusunda 1 Ekim 1966 tarihinde Şehir Postası, Yeni Konya*, Yeni Meram* ve Sabah gazeteleri yayımlarına son vererek “Birleşik Yeni Konya” adı altında toplandılar. Konya’da tek bir gazetenin yayımlandığı bu dönem Konya basın tarihine geçti.
Emin Ergene’nin, tanınmış eğitimci-yazar Ahmet Necati Atalay’ın* kızı Kübra Hanım ile evliliğinden Bülent ve Ercüment isimlerinde iki oğlu oldu.
Konya basının bu yenilikçi siması, 30 Eylül 1971 tarihinde siroz sebebiyle vefat etti. Üçler Mezarlığı’nda metfundur.