Ilgın’da doğdu. Nüfusa iki yıl geç yazdırıldığı söylenir. Babası Hacı Sabri Efendi, annesi Dilruba Hanım’dır. Altı kardeştirler. Kız kardeşi Nedime Hanım tanınmış gazetecilerden Yusuf Mazhar (Babalık)’ın eşidir.
Konya hayatı öncesine dair pek fazla bilgi bulunmayan Afif Evren’in tahsil durumu ve Konya’ya niçin ve ne zaman gelip yerleştikleri bilinememektedir.
Genç yaşlarda yazarlığa başlayan Afif Evren, eniştesi Mazhar Bey’in 1930 yılında ani vefatı ile Babalık gazetesinin 1952 yılında kapanmasına kadar gazetenin bütün yükünü kız kardeşi Nedime Hanım’la birlikte üstlendi. Gazetenin kapanmasından sonra da Yeni Konya başta olmak üzere, Konya mecmuası ve Türk Folklor Araştırmaları, Selçuk ve Çağrı’da Konya kültürünü yansıtan pek çok araştırma yazıları kaleme aldı. Yazılarında isminin yanı sıra Yolcu, Gözcü, Gürtürk, Sinanoğlu, Ülküdaş, Afif Evrenoğlu ve Evrenoğlu imzalarını da kullandı.
Aynı zamanda iyi bir şair olan Afif Evren, şiirlerini de kendi adı yanında Şiirler Mıdrabı, Yorgun, Toprak, Yaprak ve Tezcan müstear isimleriyle yayımladı.
Zaman zaman Babalık gazetesinin sorumlu müdürlüğünü de üstlenen Afif Evren, gazetenin kapanmasıyla gelir kaynağı kuruduğu için ömrünün kalan kısmı büyük bir mücadele ve sıkıntı içerisinde geçti. İçki müptelalığı yüzünden, dostlarının yardımları yanında aylık olarak Konya Belediyesinin verdiği altmış, Basın-İlan Genel Müdürlüğünün verdiği 250 lira geçimine yetmediğinden Ereğli, Karapınar sonra da Çumra’nın ucuz otel odalarında yirmi beş yıl perişan bir vaziyette dolaştı. Hatta zaman zaman yatacak yer bulamadığı oldu.
26 Şubat 1977 tarihinde Konya Devlet Hastanesinde vefat ettiğinde, yazı yazdığı gazetesinin ve yakın dostlarının bile vefatından haberi olmadı. Vefatı, iki ay kadar sonra basın kartının tesadüfen ortaya çıkması ile anlaşıldı. Boyutları küçük, ancak muhtevaları zengin kitapları ve yüzlerce makalesiyle Konya kültürüne büyük hizmetleri geçen bir kültür adamının mezarının bile nerede olduğunun bilinmemesi gerçekten üzücüdür.
Konya’da Bir Ses (1937), Bazı Konyalı Muharrirler ve Hattatlar (1942), Konya İçin (1944), Folklor Demeti (1945) Afif Evren’in yayımlanmış kitapları; “Geçmiş Devrin Dostları” (Yeni Konya, 22-23 Temmuz 1960), “Hatıralar: Millî Mücadele Konya’sındaki Yazarlar ve Şairler” (Yeni Konya, 13 Temmuz-8 Ağustos 1960) ise tanınmış dizi yazılarındandır.