Alâeddin Tepesi’nin batısında, eski fuarın girişinde iken iki defa yeri değiştirilen çeşme, son olarak Kültür Park’ın girişine taşınmıştır. Ayakları ve ayna kısmında Gödene taşı, kemer kısmında da Sille taşı kullanılan çeşmenin yan ve arka cepheleri son yıllarda traverten taşla kaplanmıştır.
1,70 m eninde, 0,72 m derinliğinde ve 2,62 m yüksekliğindeki çeşme, fazla derinliği olmayan bir nişe sahiptir. Çeşmenin nişi düşey profilli ayakların üzerindeki konsollu üzengilere oturan kaş kemerle örtülmüştür. Çeşmenin taban kısmının kotu yükseldiği için dairevi lüle aynasının ortasındaki özgün lüle deliği kapatılmış, musluğu buranın biraz üst kısmına monte edilmiştir. Çeşmenin ayna taşının orta kısmında kaş kemerli küçük bir niş şeklinde biçimlendirilmiş maşrapalığı bulunur. Çeşmenin yan ve arka cepheleri KOSKİ tarafından yeri değiştirilirken travertenle kaplanmış, bu esnada profilli bir de saçak ilave edilmiştir.
İnşa kitabesi bulunmayan çeşmenin güney cephesine bakan yan yüzünde bir yenileme kitabesi yer alır. 0,27x0,33 m ölçülerinde, mermer üzerine bozuk bir talik hatla yazılmış kitabenin Arapça-Türkçe mülemma metni şöyledir:
Ceddede haze’l-ayn
Ahâli-i mahalle pınarı
Fî sene ışrîn ve selâse mie
Ve elf
Sene 1326
Mâşâallah
Kitabede çeşmenin tecdit (yenileme) tarihi yazı ile 1320, rakamla ise 1326’dır. Böyle bir çeşmenin tecdit veya tamir edilip yeniden ihyasının altı yıl ara ile yapılması mümkün değildir. Bu husus kitabede geçen “sene” ibaresinden sonra “sitte (altı)” kelimesinin hattat tarafından sehven yazılmadığından kaynaklanmış olmalıdır. Nitekim “sene” ve “sitte” kelimelerinin yazılışında tek nokta farkı vardır. Bu duruma göre rakamla yazılan 1326 tarihinin esas alınması gereken kitabenin Türkçesi şöyledir: “Bu mahalle halkına (ait) pınar, (H) 1326 (M 1910-11) yılında yenilenmiştir. Allah nazardan korusun”.
İlk inşası tecdit tarihinden önceki bir zamanda gerçekleşen çeşmeden, hâlen şehir şebeke suyu akmaktadır.