Ilgın’da doğdu. Karahasanoğulları’ndan Hacı Ahmet Efendi’nin oğludur. Annesi de Fatma Hanım’dır. İlk ve ortaöğrenimini Kadınhanı İptidai Mektebi ve Rüştiyesinde yaptıktan sonra Konya İdadisini, ardından da Konya Hukuk Mektebini bitirdi (13 Eylül 1912). Bu arada 22 Kasım 1909’da Konya İli Muhasebe Kaleminde kâtip olarak devlet hizmetine girdi. Hukuk Mektebine devamı sırasında ayrıca Evkaf İdaresinde çalışmakla beraber Sanayi Mektebinde kitabet, Nevşehir İdadisinde de resim öğretmenlikleri yaptı. 1 Ekim 1914’te Yıldızeli İlçesi Bidayet Mahkemesi Müdde-i Umumiliğine (savcı) atandı. 10 Eylül 1915’te Canik Bidayet Mahkemesi savcısı oldu. I. Dünya Savaşı esnasında 5 Eylül 1917’de Samsun 32. Fırka adli müşaviri olarak görevlendirildi. Savaş sonrası görevine döndü. Ancak mütarekeden sonra istifa ederek Millî Mücadele’ye katıldı. TBMM’nin I. Dönemi için yapılan seçimlerde Canik milletvekili olarak 7 Haziran 1920’de Meclis’te hazır bulundu.
Meclis’te Adalet ve Anayasa komisyonlarında çalıştı. I ve II. toplantı yıllarında Adalet Komisyonunun sözcülüğünü yaptı. Son toplantı yılında Memurin Muhakematı Tetkik Heyeti’nin başkanı oldu. Bu arada 4 Aralık 1920’de Diyarbakır İstiklal Mahkemesi üyeliğine seçildi ise de bu göreve gitmedi. 1921 Mayısında Meclis’te Anadolu ve Rumeli Müdafaa-yı Hukuk Grubu’nun kurulması üzerine muhalefette kalan II. grupta yer aldı. Dönem içinde on ikisi gizli oturumda seksen sekiz konuşma yaptı. Beş soru ve iki gensoru önergesi verdi. Konya ayaklanmasında görevi başında şehit edilen Bozkır Kaymakamı Demir Asaf Bey’in ailesine vatani hizmet aylığı bağlanmasına dair kendisinin, hıyanet-i vataniye hükümlülerinden bir kısmının affı hakkında ve para cezalarının beş katına çıkarılması için arkadaşlarıyla birlikte yaptığı öneriler sırasıyla 19 Mart 1921 tarih 107, 19 Aralık 1921 tarih ve 170, 17 Nisan 1922 tarih ve 222 sayılı kanunlar olarak kabul edildi.
Milletvekilliği sona erdikten sonra hayatını ticaret ve avukatlık yaparak geçirdi. Bu arada 14 Haziran 1926’da meydana çıkarılan Atatürk’e suikast girişimi olayı ile ilgili olarak tutuklandı. İzmir’de, Ankara İstiklal Mahkemesinde yapılan yargılaması sonunda 13 Temmuz 1926’da beraatına karar verilerek salıverildi.
13 Kasım 1955 tarihinde Konya’da vefat eden Ahmet Nafiz Bey, evli ve üç çocuk babası idi.