Selçuklu ilçesi, Yenişehir Mahallesi, Ahmet Hilmi Nalçacı Caddesi üzerinde yer alan çeşme, adını elli metre kadar doğusundaki Parsana Camii’nden almaktadır. Kitabesine göre, çeşme H 1328/M 1910-11 yılında inşa edilmiştir.
Tek cepheli bağımsız bir sokak çeşmesi olan yapı, 2,18 m genişliğinde, 2,75 m yüksekliğinde ve 1,17 m derinliğinde boyuna dikdörtgen prizma biçimindedir. Ön cephesi kesme Gödene taşıyla kaplı olan çeşmenin sırt ve yan kenar duvarları kaba yonu taş örgülüdür. Kitabe panosu ve musluk aynasında boz mermer kullanılmıştır.
İmar çalışmaları esnasında yeri değiştirilen Parsana Çeşmesi bugün Nalçacı Caddesi’ne paralel vaziyette batıya cephelidir. Teğet kemerli nişle düzenlenen çeşme tek lüleli olup, dikdörtgen ayna taşının üst kısmına takılmış bugünkü musluğu yenidir. Ayna taşı ortasında hafif çıkıntılı, yuvarlak bir silmeyle belirlenen orijinal lüle deliği ise kapatılmıştır. Bunun üzerinde üçgen çatılı küçük bir nişten ibaret taslık yer alır. Altı taştan meydana getirilen çeşme kemeri, ön yüzleri profilli üzengilere oturmaktadır. Ayakların altında, düz ve pahlı silmelerle biçimlendirilmiş kaideleri vardır. Çeşme cephesi üstte basit bir saçak silmesiyle nihayetlendirilmiştir.
Çeşmenin kemer kilit taşına yakın, küçük dikdörtgen biçimli kitabe panosunda zemin oyma sülüs hatla kitabesi yer almaktadır. Kitabenin okunuşu şöyledir:
“Kıl sebeb bu çeşmeyi yâ Rabbenâ
Ehl-i hayrât bula Mevlâ’dan necât
1328”
Parsana Çeşmesi, Son Osmanlı Dönemine ait, teğet kemerli nişle düzenlenmiş cephe kompozisyonuna sahip Konya çeşmelerindendir. Yer değişikliği ve onarımlar sonrasında özgün malzeme ve tasarım özelliklerini büyük ölçüde yitiren çeşme, bugün KOSKİ tatlı su şebekesine bağlı olarak fonksiyonunu sürdürmektedir.