SARAYÖNÜ

Ladik

Sarayönü ilçesine bağlı bir yerleşim merkezi olan Ladik, Konya-Afyonkarahisar üzerinde ve ilçeye olan uzaklığı 7, Konya’ya uzaklığı ise 40 km’dir.

1960’lı yıllarda kasabaya Halıcı ismi verildiyse de bu isim sadece resmî kayıtlarda kalmış, yöre insanı tarafından tutulmamıştır. Bunun üzerine kasabanın adı tekrar Ladik olarak değiştirilmiştir. 14.04.1960 tarihi itibariyle belediyelik olan kasaba şu anda 9.500 nüfusa sahip olup, 2.500 civarında hane ile üç mahalleden ibarettir. Ortalama yerleşim alanı 600 ha civarındadır. Kasabanın alanı yaklaşık ise 800.000.000 m2dir.

Tarihî kalıntılar, kasabanın Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim birimi olduğunu göstermektedir. Ladik, İpek Yolu üzerinde olmasından dolayı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de değerini korumuştur.

Kâtip Çelebi Cihânnümâ’sında buranın düz ve işlek yol üzerinde kurulmuş cami, han ve hamamlar bulunan bir kaza merkezi olduğunu belirtir. Evliya Çelebi ise Seyahatnâme’sinde buranın kendi zamanında Celali ve Cemali zulmünden dolayı bir kasabacık hâline geldiğini söyler. XIX. asırda buradan geçmiş olan bazı seyyahlar da halkının; örtü, halı, aba imalatı ile meşgul olduğunu kaydetmişlerdir.

Kasaba içerisindeki tarihî eserlerden (yazılı taşlar, pınar isimleri vs.) buranın Selefkiler, Romalılar ve Hititlerin egemenliği altında kaldığını göstermektedir. Antik dönemde Laodiekia olarak anılan bu bölge, Roma’nın doğuya uzanan yol bağlantıları için önemli bir noktada bulunması sebebiyle o devir içinde büyük önem arz etmekteydi.

Ladik’in şu anki ana gelir kaynağı tarım ve hayvancılık olmakla birlikte, endüstriyel gelişmelerle birlikte Ladik ismi ile özdeşleşen halısının da üretim ve pazarlaması kısmen devam etmektedir.

Ladik cıva, kurşun, mermer, bakır ve gümüş yatakları ile madencilik açısından da önemli bir konumdadır.

Ladik’te özellikle büyükbaş hayvancılığı gelişmiş; kasaba, süt ve besi üzerine Konya bölgesinde dikkat çekecek bir duruma gelmiştir. Kasabada yaklaşık 7.500 süt, 5.000 civarında da besi ineği bulunmaktadır. Günlük ortalama 35 ton civarındaki süt, Konya ve yakın yöredeki süt işleme fabrikalarına sevk edilmektedir.

Oldukça düz olan arazisi tarıma elverişlidir. Halıcılığın ilerlemesi ile çevre köylerden alınan tarlalarla halkın tarla varlığı artmıştır. Ziraat modern araçlarla yapılmakta ve en çok buğday, arpa, çavdar, yulaf ve fiğ yetiştirilmektedir.

Ladik, Konya-Afyon karayolu üzerinde olması sebebiyle göç vermek yerine, bilakis dışarıdan göç almaktadır. Yol boyuna kurulan on bir akaryakıt satış istasyonu ve ek tesisleri, PVC, tuğla ve un fabrikalarıyla pres kömür, mermer üretim, tekstil ve yapımı devam eden seramik tesisleri yöreye ekonomik canlılık kazandırmaktadır.

Ladik’teki dört ilköğretim okulunda yaklaşık 1.200, bir lisede de 180 öğrenci eğitim almakta; iki Kuran kursunda da ilkokulu bitiren öğrencilere yatılı ve gündüzlü olarak din eğitimi verilmektedir.

Bir sağlık ocağı bulunan Ladik’te, sağlık hizmetleri iki hekim ve dört personelle yürütülmektedir.

Ladik gençleriyle sporseverlerinin ihtiyaçlarını gidermek üzere yapılan spor tesislerinde, futbol sahası ve ek tesisleri profesyonel takımlara hizmet verecek şekilde düzenlenmiştir.

Ladik’in güneyinde bulunan gölet, buranın havasını değiştirmiş, kasaba halkının boş zamanlarında mesire alanı ve balık av mekânı durumuna gelmiştir. Ayrıca yaz aylarında da buradan sulanabilir arazilere su verilmektedir.

Ladik, 2014 Martında, Büyükşehir Belediyesi Kanunu gereği Sarayönü’nün bir mahallesi olmuştur.

 

BEKİR ŞAHİN

BİBLİYOGRAFYA

  • Bahar, 1999, 474; Komisyon, 2010, 3-5; http://www.konyaladik.bel.tr/?sayfa=ladik_tarihi; http://www.ladik.biz/anasayfa.php; http://www.ladikliahmetaga.com/content/view/30/50/; http://www.sarayonu.gov.tr/default_B0.aspx?content=215, 06.04.2014/11.40.