SARAYÖNÜ

IV. SOSYAL DURUM

Sarayönü nüfusunun büyük çoğunluğu çiftçi ailesidir. Bu orana nispetle memur ve işçi aileleri yüzdesi oldukça düşüktür. İlçede işsizlik problemi vardır. İlçe sınırları içerisindeki Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmeleri Müdürlükleri işsizliğe bir ölçüde çözüm getirmekteyse de yeterli olamamaktadırlar.

Son zamanlarda yapılan karkas binalarla resmî binalar dışındaki binaların çoğunluğu kerpiçtendir. İlçedeki konut sıkıntısı, 208 konut uygulamalı TOKİ konutları inşaatının 2009 Ekiminde tamamlanmasıyla büyük oranda giderilmiştir. 259 konutluk ikinci etap TOKİ konutlarının ihalesi tamamlanarak yüklenici firmaya yer teslimi yapılmıştır.

İlçede 500 kişilik kapalı spor salonu ve açık futbol sahası mevcuttur. İlçede amatör kümede Sarayönü Belediyespor Kulübü sportif faaliyetlerine devam etmektedir.

İlçede 3.000 abonelik otomatik telefon santrali mevcuttur. Çeşmelisebil kasabasında 600, Ladik kasabasında 1.400, Kadıoğlu kasabasında 250, Gözlü kasabasında 200, Başhüyük kasabasında 500, Kurşunlu kasabasında 300, Boyalı köyünde 300, Kuyulusebil köyünde 250, Özkent köyünde 250, Karatepe köyünde 170, Kayıören köyünde 150, Yenicekaya köyünde 150 abonelik otomatik telefon santrali bulunmaktadır.

Dernekler

Sarayönü’nde otuz yedisi merkezde olmak üzere toplam elli sekiz dernek bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Sarayönü Belediye Spor Kulübü Derneği, Türkiye Kızılay Derneği Sarayönü Şubesi, Türk Hava Kurumu Sarayönü Şubesi, Sarayönü Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği, Sarayönü Kültür Sanat ve Öğrencilere Yardım Derneği, Negra Spor Kulübü Derneği, Sarayönü İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği, Sarayönü Emniyet Hizmetlerini Destekleme Derneği, Başak Ekolojik Yaşam Derneği, Sarayönü’nü Kalkındırma Sosyal Yardımlaşma Eğitim Gönüllüleri ve Ornitoloji Derneği, Büşra Eğitim Gönüllüleri Derneği, Sarayönü ve Havalisi Hayvan Sevenler Derneği, Çağrı İlim Kültür Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Sarayönü Ahçı Baba İlim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği.

Sosyal yardım kuruluşları olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı dışında Kızılay Derneği ve Türk Hava Kurumu şubeleri bulunmaktadır. Kızılay’ın dört katlı bir iş hanı, Türk Hava Kurumunun ise iki lojmanı ile hizmet binası bulunmaktadır.

BEKİR ŞAHİN

BİBLİYOGRAFYA

  • Sarayönü Kaymakamlığı Brifing Dosyası, 2013; http://www.sarayonu.bel.tr/; https://www.selcuk.edu.tr/Sayfa.aspx?birim=068&dt=1; http://www.sarayonu.gov.tr/, 06.04.2014/21.05.