SARAYÖNÜ

VI. TURİZM

Çok eski bir geçmişe sahip olan ilçede pek çok hüyük ve sit alanına rastlanmaktadır. Bunların en önemlileri; Başhöyük, Karatepe, Akdoğan, Konar, İbrahim Dede, Pazar, Zengi, Gamel, İrielik, Ladik, Ertuğrul, Çesmelisebil, Kuyulusebil ve Kurşunlu Kale höyükleri yerleşmeleridir. Bunların yanı sıra ilçede cami, çeşme, mezarlık, ören yeri gibi sit alanları da mevcuttur.

Dünyaca ünlü el dokuması Ladik halıları günümüzde eski önemini kaybetmiş, yeniden değerlendirilecek günlerini beklemektedir.

Bütün bunlarla birlikte ilçe inanç turizmi bakımından da önemli olup, Ladikli Ahmet Efendi bu yörede yaşamış önemli bir şahsiyettir.

Ulaşım

İlçede herhangi bir ulaşım sorunu bulunmamaktadır. İlçe Konya-Afyonkarahisar karayoluna 7 km mesafelik asfalt yol ile bağlanmaktadır. Ayrıca Konya-Afyonkarahisar demiryolu da ilçe merkezinden geçmektedir.

VII. EKONOMİ

Sarayönü ilçesinde en önemli ekonomik faaliyet tarımdır. Tarıma dayalı bir sanayi gelişimi söz konusu olup son yıllarda Konya-İstanbul karayolu çevresinde et, süt yem, tekstil, un, kültür mantar yetiştiriciliği ve tuğla, kiremit seramik sanayi tesisleri yer almaktadır.

İlçede Gözlü ve Konuklar tarım üretme çiftlikleri yöre için önemli alanlardır. Daha önceki yıllarda yöre ekonomisi için büyük öneme sahip olan Ladik halı dokuma atölyeleri günümüzde bitme noktasına gelmiştir.

Ticaret

Sarayönü ilçesinde; Konya Ticaret Odasına kayıtlı olarak faaliyet gösteren 143 üye bulunmaktadır. Bu üyelerin, perakende ticaret (47), toptan ticaret (28), bitkisel ve hayvansal üretim ile avcılık ve ilgili hizmet faaliyetleri (24), kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı (13) faaliyetlerinde yoğunlaşma görülmektedir.

Ayrıca, Sarayönü ilçesinde 2 adet esnaf ve sanatkârlar odası bulunmaktadır. Bunlardan Sarayönü Esnaf ve Sanatkârlar Odasının 496, Şoförler Nakliyeciler ve Otomobilciler Esnaf Odasının 214 üyesi mevcuttur.

Tarım

İlçede halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçenin arazi dağılımında en büyük pay %74,25 ile tarım arazisine ayrılmıştır. Ekili dikili alanların büyük bir kısmı da tahıl ziraatı için ayrılmıştır. Ancak ekili alanların 1/4’ü nadas arazisidir.

İlçe arazi dağılımında çayır ve meraların oranı %19,74’tür. Orman arazisi ilçede maalesef çok az olup oranı sadece %1’dir.

Tarım arazilerinin pek çoğu kuru tarım arazisi (109.130 ha) olup; çok az oranda da sulu tarım alanları (6.350 ha) görülmektedir. En çok ekimi yapılan ürün grubu tahıllar içerisindeki buğday ve arpadır. Bunları Macar fiği, nohut ve aspir takip etmektedir. Sulanan arazinin azlığı şekerpancarı fasulye gibi ürünlerin daha az oranda yetiştirilmesine sebep olmuştur.

İlçede en çok yetiştirilen meyve elmadır. Son yıllarda bodur elma yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Bunu kiraz, armut, kayısı gibi diğer meyveler ile bağcılık takip etmektedir.

İlçede toplam 1.100 dekar sebze üretim alanı bulunmakta olup, %19’unda fasulye, %18’inde domates, geriye kalan alanda ise çeşitli sebzeler üretilmektedir. İlçede üretilen sebzeler halkın ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak kullanılmaktadır.

Hayvancılık

2013 yılında ilçe genelinde geçimini tarımdan sağlayan ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısı 4.985’tir. Köy ev sayısının 4.700 olduğu Sarayönü’nde çiftçi sayısı ile ev sayısı oranlandığında tarımsal faaliyetlerinden geçimini sağlayanların çok yüksek olduğu görülmektedir.

İlçenin hayvan varlığı verileri incelendiğinde 650 bin tavuk, yaklaşık 51 bin koyun, 4.500 süt ineği ve 1.400 civarında da keçinin olduğu görülmektedir. Kayıtlı süt ineği çiftliği sayısı 1.250, koyun çiftliği sayısı 297 ve tavuk çiftliği sayısı ise 3’tür.

Sarayönü ilçesi yılda yaklaşık 3 bin ton et ve 22 bin ton süt üretimi ile önemli bir potansiyele sahiptir. Et ve süt üretiminin %93-95’i büyükbaş hayvanlardan elde edilmektedir.

Sarayönü, arıcılık bakımından fazla potansiyele sahip bir ilçe değildir. İlçede toplam 2010 yılı itibari 450 adet kovan bulunmakta olup, toplam bal üretimi 9.000 kg’dır.

ABDURRAHMAN DİNÇ

BİBLİYOGRAFYA

  • Bahar-Karauğuz-Koçak, 1996, 87; Eren, 1993b, 112; Karakurt, 2007; Özdağ, 1975, 6; Sarayönü Kaymakamlığı İlçe Brifing Dosyası, 2012; DİE/TÜİK Nüfus Verileri (1960-2012); İlçe Tarım Müdürlüğü Verileri, 2012; Mevka Sarayönü İlçe Özel Raporu; Sarayönü Belediyesi Verileri, 2012.