İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarımsal potansiyeli artırmak için İvriz Barajı inşa edilmiştir. Ancak 1985 yılında faaliyete geçen baraj bölgedeki verimli tarım alanlarının bir kısmının (4.830 da.) su altında kalmasına yol açmış, bunun sonucu halkın büyük bir kısmı başta Mersin ve Ereğli olmak üzere büyük merkezlere göç etmek zorunda kalmıştır. Bununla birlikte baraj sayesinde ilçede sulu tarım faaliyetleri artmıştır. Buna bağlı olarak sebze ve meyve üretiminde artışlar görülmüştür.
İlçede hizmet sektöründe pek çok faaliyet belediye tarafından sağlanmaktadır. Yaklaşık 300 memurun görev yaptığı ilçe genelinde, memur istihdamında millî eğitim başı çekmektedir.
Sanayi
İlçede sanayi gelişmemiş olup herhangi bir sanayi tesisi bulunmamaktadır. İlçede bulunan taş ocağı İl Özel İdare (Köy Hizmetleri Müdürlüğü), Karayolları İl-İlçe Müdürlüğü ve Ereğli Şeker Fabrikasının ihtiyacı olan taş, çakıl, mucur ve kireci karşılamaktadır.
Tarım
İlçede en önemli ekonomik faaliyet tarım ve hayvancılıktır. İlçe Tarım Müdürlüğünden alınan 2009 yılı verilere göre toplam kültür alanı 7.500 ha (%16), mera 19.553 ha (%42), orman 11.414 ha (%24), ürün getirmeyen alan 8.363 ha (%16) olmak üzere toplam yüzölçümü 468.402 ha’dır
İlçede arazinin dağlık olması sonucu tarım arazileri parçalı ve çok küçüktür. Parsellerin küçük ve dağınık olması ve topografik yapının aşırı engebeliliği makineli tarımın yapılmasını engellemiş, ilkel (ekstansif) tarım yöntemlerini uygulanmak zorunda kalınmıştır. Bu sebeple tarımsal verim düşüktür.
İlçenin arazi kullanma şekillerinin kabiliyet sınıflarının dağılımında VI. sınıf (2.102 ha), II. sınıf (1.655 ha) ve III. sınıf (1.424 ha) araziler daha geniş yer kaplamakta ve bu alanlar daha ziyade kuru tarım arazisi olarak kullanılmaktır.
Delimahmutlu ve İvriz dereleri etrafında eskiden beri bahçe tarımı yapılmaktadır. İlçede sulu tarımın büyük kısmı Deredüzü diye bilinen vadi tabanında yapılmaktadır. Bölgede en çok yetiştirilen meyveler; elma, armut, kiraz, vişne, erik, şeftali ve kayısıdır. Kuru ve taze fasulye, patates, soğan, domates ve havuç yaygın olarak yetiştirilen sebze türlerindendir. İlçenin sulama imkânı olmayan tarım alanlarında arpa, buğday, çavdar ve nohut yetiştirilmektedir.
İlçe merkezine İl Özel İdare Müdürlüğünce yaptırılan 2.000 tonluk soğuk hava deposunun 2003 yılında faaliyete geçmesi, ilçede tarımsal faaliyetleri olumlu yönde etkilemiştir.
Hayvancılık
Küçükbaş hayvancılık yapmaya müsait olan bölgede küçükbaş hayvan sayısı giderek azalmaktadır. İlçede son yıllarda daha çok kültür ırkı süt sığırcılığı yaygınlaşmaktadır. 3.222 büyük baş hayvanın 1630 kadarı sağmal Holştein ırkı süt inekleridir. 2009’da yaklaşık 4.800 ton süt Ereğli’de bulunan süt işletmelerine verilmiştir.
İlçede yaklaşık 7700 küçükbaş (3600 akkaraman ırkı koyun, 1000 kıl keçisi) hayvan bulunmaktadır. Ancak bu sayı ilçedeki küçükbaş hayvan kapasitesine bakıldığında çok düşük kalmaktadır. Çünkü arazi olarak çayır ve meralar çok geniş bir alana sahiptir.
İlçedeki hayvancılık potansiyelini artırmak için Osmanköseli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 100 çiftçiye iki baş damızlık düve vermiştir. İlçeye bağlı Seydifakılı, Delimahmutlu, Osmanköseli ve Kayasaray köyleri ORKÖY kapsamında olup, 2003 yılında Delimahmutlu ve Kayasaray köylerinde on iki çiftçiye yirmi dört süt sığırı verilmiştir.
İlçede son yıllarda arıcılık faaliyetleri yaygınlaştığından bal üretimi artmıştır. 550 civarında olan fenni kovan sayısı yaz aylarında 2000’e ulaşmaktadır. Baraj sayesinde İvriz köyünde balıkçılık faaliyetleri yapılmaktadır.
İlçedeki en önemli kültür varlığı İvriz Kaya Anıtı’dır.