Seyfeddin Toruntay, Türkiye Selçuklu Devleti’nin beylerbeyilerindendir. Bugün hâlâ Meram’da adı geçen Durunday semti, bu büyük devlet adamının adını taşımaktadır. Adı geçen semtteki meşhur çiftliği ve bağı, sonradan Sadreddin Konevi Vakfı’na geçmiştir.
Rükneddin Kılıçarslan (IV.) ile İzzeddin Keykavus (II.) arasındaki taht mücadelesi esnasında Seyfeddin Toruntay Rükneddin tarafında yer aldı. İki kardeş arasında Kayseri yakınlarında cereyan eden mücadeleyi Keykavus kazandığında Rükneddin’le birlikte Seyfeddin Toruntay da esir alındı. Bilahare Baycu ile yaptığı mücadeleyi kaybeden Keykavus Konya’yı terk edince, Rükneddin hapisten kurtarılarak tek başına sultan ilan edildi. Seyfeddin Toruntay da bu sırada serbest bırakılmıştır.
Veliler listesinde de yer alan ve hayırsever bir insan olan bu büyük kumandan ve devlet adamı, Amasya subaşısı idi. Cimri Olayı’nda da büyük yararlığı görülen Toruntay, daha önce de pek çok savaşa katılmıştır. Görevli olduğu sırada Amasya’da, 1266 yılında bir medrese ile 1278 yılında bir türbe yaptırdı.
681/1282 yılında Amasya’da vefat etti ve yaptırdığı türbesine defnedildi.