Simavlı ailesi, Konya’nın köklü ve geniş ailelerinden birisidir. Aile, Balıkesir’den gelip, Konya’ya yerleşen müderris ve hattat Osman Zühtü Efendi’nin soyundan gelmektedir. Konya’da Şükran Mahallesi’nde büyük bir medrese bu zatın adını taşır. Aile, evlilikler sebebiyle pek çok tanınmış Konyalı aile ile de akrabalıklar kurmuştur. Bu soydan Konya’nın ilmine, irfanına hizmet eden pek çok değerli ilim adamı şair, hâkim, Yargıtay üyesi ve milletvekili yetişmiştir. Osman Zühtü Efendi’nin torunlarının farklı soyadları aldıkları görülmekle beraber en genişi Selekler ve Simav soyadı ile devam etmektedir. Bu ailenin pek çok ferdi Konya, Ankara, İstanbul ve Antalya’da yaşamaktadır.
Aile; Kurşuncular, Selekler, İkizoğulları, Nalçacılar, Altıoklar, Uluşahinler, Havudoğulları, Deresoylar, Terzioğulları, Sertler gibi daha pek çok tanınmış aile ile akrabadır. Ali Avni Uz’un ilk eşi Nesibe Hanım, Kurşuncuların kızı olması hasebiyle Uz ailesi de bu aile ile hem de Simavlı ailesi ile hısım bulunmaktadır. Kurşuncu’nun İrfan Efendi’nin torunu Melahat Hanım’la evli olan Yargıtay Üyesi Hilmi Erdem de bu soya mensuptur.
Çok aile soyundan habersiz yaşarken bu ailenin elinde geniş bir şecere ve kitap boyutunda bilgi bulunmaktadır.
Simavlı Osman Zühtü Efendi’den itibaren hayatları hakkında bilgi bulunabilen bazı aile fertleri şunlardır:
Mustafa Şefik Efendi
Konya’da doğdu. Osman Zühtü Efendi’nin oğludur. Ailenin Antalya’ya göç eden ilk ferdidir. Antalya’da Teşvikiye, şimdiki adıyla Kışla Mahallesi nüfusuna kayıtlıdır. Antalya’da sorgu hâkimliği ve dava vekilliği şaptı. Üç evlilik yapan Mustafa Şefik Efendi’nin ilk eşi, Rukiye, ikinci eşi Kâmile’dir. Üçüncü eşinin adı bilinmemektedir.
Hayatı hakkında fazla bilgi bulunmayan Mustafa Şefik Efendi, elli yaşlarında iken, bir gece evine dönerken kaza sonucu vefat etmiştir. İlk eşinden Nefise, ikinci eşinden de Feride adında iki kızı vardır. Nefise’nin de Makbule, Rukiye ve Şefik adında üç çocuğu dünyaya gelmiştir. Mustafa Şefik Efendi’nin soyu kızlarından devam etmektedir.
Mehmet Rüştü Efendi (1858-1938)
Konya’da doğdu. Tahsilini babasından yaptı. Konya Adliyesinde memur iken Antalya’ya tayin edildi. Emekliliği sonrası 1938 yılında Antalya’da vefat eden Mehmet Rüştü Efendi, ilk eşi Aliye’den Hafize, Fetiye, Abdülmacit ve Aliye; Nalçacı ailesine mensup ikinci eşi Miyase’den de Fatih ve Esat adlarında altı çocuk babasıydı.
Macit Selekler (Abdülmacit Tevfik) (1305/1889-1977)
Konya’da doğdu. Simavlı Osman Efendi’nin torunu, Konya Adliyesinde hesap işleri memuru Mehmet Rüştü Efendi’nin oğludur. Kurşuncuzade Hacı Ahmet Efendi’nin kızı da annesidir. Konya’da Macit Selekler olarak tanınan bu zatın, nüfus kayıtlarında adı Abdülmacit Tevfik Selekler olarak geçmektedir.
Selekler, Konya Altınçeşme İlkokulundan mezun oldu. Babasının Antalya’ya tayin edildiği yıllarda Antalya’da idadi bulunmadığımdan 1901-1907 yılları arasında Konya İdadisine devam ederek buradan mezun oldu. Mezuniyetini müteakip Antalya Mutasarrıflığı Tahrirat Kaleminde memuriyete başladı (1907). 1914 yılında İbrala Nahiye Müdürlüğüne tayin edildi. 1926 yılına kadar Antalya’nın Taşağıl, Kemer, Gebiz, Serik ve Kızılcadağ nahiye müdürlüklerinde bulundu. 1926 yılında getirildiği Antalya Ticaret Odası Genel Sekreterliği görevinden 1951’de emekliye ayrıldı. Emekliliği sonrası ticarete atıldı. 1967 yılına kadar kereste tacirliği, ithalat ve ihracat işleri, akaryakıt acenteliği yaptı.
Memuriyetinin yanı sıra Konya tarihi, kültürü ve diğer sahalarda çalışmalar yapan Macit Selekler, bunları Konya’da mahallî gazetelerde yayımladı. Şehir Postası’nda 22 Şubat-7 Mart 1962 tarihleri arasında neşredilen “Altmış Yıl Önce Konya” başlıklı tefrika bunlardan biridir. Görev yaptığı yerlerdeki hatıralarının bir kısmını sağlığında kendisi tarafından, kalanı ise vefatından sonra Serik Belediyesince bastırıldı.
Macit Selekler’in ilk eşi, amcası Mustafa Şefik Efendi’nin kızı Feride Hanım’dır. Feride Hanım genç yaşta veremden vefat edince (1913), Edipzadeler’in kızı Zehra (Seher) Hanım’la evlenmiştir. Bu hanımından Adnan Sacit ve Aydın Vacit adlarında iki oğlu vardır.
Macit Selekler, 1977 yılında Antalya’da vefat etmiştir.
Hamit Macit Selekler (1909-1974)
Macit Selekler’in ilk hanımı Feride Hanım’dan olan oğludur. Antalya’da doğdu. Nüfus kayıtlarındaki adı Abdülhak Hamit’tir. Küçük yaşlarda annesini kaybedince Macit Selekler’in ikinci eşi tarafından büyütüldü.
İlkokul (1922) ve ortaokulu Antalya’da bitirdi (1925). 1928 yılında Konya Lisesinden mezun oldu. Edebiyat hocası Ahmet Hamdi Tanpınar’dır, Ankara Hukuk Fakültesinden mezuniyetini müteakip (1931) Ürgüp, Antalya, Pütürge, Finike (1932-1942); İstanbul (1942-1948) ve Çanakkale’de (1948-1950), savcı ve savcı yardımcısı olarak çalıştı. Sinop’ta ağır ceza başkanlığı (1950), adalet müfettişliği (1950-51); Çanakkale’de asliye hukuk yargıçlığı (1951-1959) yaptı. Ardından Yüksek Hâkimler Kurulu (1963) ve Yargıtay üyesi oldu. Görevi başında geçirdiği kalp krizi sonunda 23 Ocak 1974’te Ankara öldü. Mezarı Antalya’dadır.
Hukukçuluğunun yanı sıra iyi bir edip de olan Selekler’in ilk yazıları Babalık gazetesinde çıktı. Şiirleri ise Servet-i Fünûn, Uyanış, Varlık (15.07.1933-01.12.1938) ve Çığır dergilerinde yayımlandı. Sulh ve Diğer Şiirleri (1944), İyilik (1953) yayımlanan eserlerinden bazılarıdır. Kendi hakkında da yayımlanmış çalışmalar vardır.
Hamit Macit Selekler’in Nebahat Hanım’la olan evliliğinden Ferit ve Kaynak adlarında iki oğlu ile İpek ve Ayşe İnci adlarında iki kızı vardır. Bunlardan avukat olan Ferit, Gülden Hanım’la evlidir. Oğlu Prof. Dr. Hamit Macit Selekler (1937) Kocaeli Üniversitesinde, kızı Doç. Dr. Nisan Selekler (Gökşen) ise İşletme Fakültesinde öğretim üyesidir.
Kaynak Selekler (d. 1943)
İstanbul-Ortaköy’de doğdu. İstanbul Vefa Lisesinin ardından (1960) İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi (1967). 1968’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nda asistan olarak çalışmaya başladı. 1972’de uzman oldu. 1975-76 yıllarında Londra Üniversitesi Nöroloji Enstitüsü’nde eğitim aldı. 1979’da nöroloji doçenti, 1988’de de profesör oldu. 1992’de kurulan Türk Nöroloji Derneğinin 1 Nu.lı kurucu üyesidir. 1993-1996 döneminde bu derneğin başkanlığını yaptı. 2001-2010 yıllarında Alzheimer Derneği Ankara Şubesi’nin başkanlığını ve Türk Nöroloji Dergisi editörlüğünü üstlendi. 2008-2010 yıllarında Türkiye Alzheimer Derneği Merkez Yönetim Kurulu başkan yardımcılığını yaptı. 1968 yılından itibaren, yurtdışında ve askerlik görevi dışında, Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nda görev yaptı.
08.06.2007’den emekli olduğu 07.02.2010 tarihine kadar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanlığını üstlendi. Yüz elliye varan iç ve dış yayını yanında Alzheimer Orta Yaşta Başlar (2012) adlı bir kitabı mevcuttur.
Kaynak Selekler, evli ve iki çocuk babasıdır.
Adnan Sacit Selekler (1917-2009)
Antalya’da doğdu. Macit Tevfik Selekler’in ikinci hanımından olan oğludur. İlk, orta ve lise tahsilini müteakip İstanbul Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Bir süre Antalya’da serbest avukatlık yaptı. Siyasete atılarak bir dönem Antalya milletvekilliğinde bulundu.
Hayriye Hanım’la evli olan Adnan Macit Selekler 2009 yılında vefat etti. Orhan (1944-2005) ve Abdülmacit (1953) adlarında iki oğlu ve Nilüfer (1948) adında bir kızı vardır.
Aydın Vacit Selekler (1824-1989)
Antalya’da doğdu. Ünser Hanım’la evliliğinden iki kızıyla Ahmet Edip adında bir oğlu olan Aydın Vacit Selekler 1989 yılında vefat etti.
Samancızade Mustafa Efendi (1839-1934)
Konya’da, Uluırmak Mahallesi’nde doğdu. Babası Hacı Ekizzade İsmail Ağa’dır. İlk tahsilinden sonra Simavlı Osman Zühtü Efendi’nin medresesinden icazet aldı. Hocasının kızı Fatma Hanım’la evlendi. Osman Zühtü Efendi’nin vefatından sonra onun medresesine müderris oldu. Fettahiye (Simavlı) Medresesinin son müderrisidir. 1883 senesinde yirmi iki talebesine Tasavvurât, İzhâr, Câmî ve Dürrü'n-Nâcî okutmuştur (KVS, 1300).
Simavlı Medresesinde uzunca bir süre müderrislik yaptığından “Simavlı Medresesi Müdürü” olarak anıldı. 1934 yılında vefat etti ve Uluırmak Mezarlığı’na defnedildi.
Muallim Osman Simav (1881-1956), Hâkim Ali Ekizoğlu (1883-1948) ve Hatice Havudoğlu (1893-1952), Mustafa Efendi’nin, Fatma Hanım’la evliliğinden olan çocuklarıdır.
Osman Simav (1881-1956)
Konya’da, Uluırmak Mahallesi’nde doğdu. İlköğrenimini babası Mustafa (Samancı) Efendi’de yaptıktan sonra Hadimli Mehmet Vehbi Efendi’den icazet aldı. Ardından Muallim Mektebine devam ederek muallim oldu. Samancızade lakabı ile de anıldı. Soyadı Kanunu çıkınca annesinin babası olan Simavlı müderris ve hattat Osman Zühtü Hoca’nın lakabını soyadı olarak aldı.
Dere, Rehber-i Hürriyet, Aziziye, Darülirfan ve Altınçeşme ilkokullarında öğretmenlik ve müdürlük yaptı. 1938 yılında Dumlupınar İlkokulu Müdürlüğünden emekli oldu. Çok sayıda öğrenci yetiştirdiği gibi çocuklarının da hepsini okuttu. Çocuklarının eğitim giderlerini karşılamak için ek iş olarak evinde tahta kaşık imalatı yaptı. Çevresinde dürüstlüğü ve yardımseverliği ile tanındı. Öğretmen olması dolayısıyla Millî Mücadele’de silahaltına alınmayıp, öğrenci yetiştirme görevini sürdürdü. 1956 yılı Ağustosunda Konya Aymanas’taki bağ evinde vefat etti. Uluırmak Mezarlığı’nda metfundur.
Hacer Hanım’la olan evliliğinden Havva (Deresoy) (1908-1990), Dr. Mehmet Fahrettin (1912-1995), Mustafa Şefik, Av. Ahmet Fikri ve Handan (Terzioğlu) (1925-1965) adlarında beş çocuk babası idi.
Samancızade Ali Efendi (Ali Rıza İkizoğlu) (1301/1883-1948)
Konya’da, Uluırmak Ali Hoca Mahallesi’nde doğdu. Osman Simav’ın küçük kardeşidir. İptidai, rüştiye ve idadi tahsilinden sonra Hadimli Mehmet Vehbi Efendi’de okuyup, icazet aldı. Meşhur hattatlardan Sürmeli Hoca’nın oğlu Talip Efendi’den de sülüs, nesih ve talik meşk ederek bu yazılarda ihtisas sahibi oldu. Ankara Hukuk Fakültesinden mezuniyetini müteakip, bir süre Kapı Camii’nin hatipliğini yaptı. Konya’da kadastro hâkimliğinde; Akşehir, Ilgın ve Çumra tahsilât müfettişlikleriyle Ankara Keskin Orman Dairesi Hukuk Müşavirliğinde bulundu. Emekli olduktan sonra Konya’ya döndü.
1948 yılında Konya’da vefat etti. İsmail (1912-1986) ve Ahmet (1916-1963) adlarında iki oğlu ile Zehra (1922-?) adında bir kızı oldu. Torunu Ali İkizoğlu ve diğer aile fertleri Konya’da yaşamaktadır.
Mustafa Şefik Simav (1915-1968)
Konya’da doğdu. Muallim Osman Simav’ın oğludur. Konya Lisesinin ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Tekirdağ’ın Saray ilçesi hâkimliğine atandı. Bilahare atandığı Hayrabolu’daki görevi esnasında Leman Hanım’la evlendi. 1950’de Çumra’ya, 1957’de de Uşak’a ağır ceza reisi olarak tayin edildi. Cavidan (Üzer), Yalçın, Halide, Yüksel ve Feridun adlarında beş çocuk babası olan M. Şefik Simav, Arapça, Farsça, Latince ve Fransızcayı ileri derecede bilirdi. Fransızcadan tercüme ettiği basılmayan hukuk kitapları vardır. Türk musikisine de aşina idi ve güzel ut çalardı. Bazı beste denemelerinin yanında Arapça, Farsça ve Türkçe şiirler yazmıştır.
31 Ekim 1968’de Uşak’ta vefat eden Simav, Konya Uluırmak Mezarlığı’nda metfundur.
Ahmet Fikri Simav (1918-1981)
Konya’da doğdu. Muallim Osman Simav’ın oğludur. Konya Lisesinin ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Askerliğini II. Dünya Savaşı sırasında üç yıl olarak Çanakkale’de yaptı.
1948 yılında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi hâkimliğine atandı. Aynı yılın Nisanında Fikriye İnal ile Konya’da evlendi. İlk çocuğunu henüz dört aylıkken Pınarbaşı’nda kaybetti. Geçici görevlerle Sarız ve Mersin’de hâkimlik yaptı. 1949’da Konya’nın Seydişehir ilçesine tayin oldu. İkinci çocukları olan Hacer Şadan burada doğdu (1951). Konya’ya tayini yapılmayınca, anne ve babasına bakabilmek için hâkimlikten istifa ederek Konya’da avukatlık yapmaya başladı (1950). Bu görevi sırasında Konya Kız Sanat Okulunda din dersi ve tarih derslerine girdi. Türkiye Barolar Birliğinin kuruluşunda Konya Barosu temsilcisi olarak görev yaptı. Konya’da dürüstlüğü, çalışkanlığı ve ihtiyacı olanlara yardım ve himayesi sayesinde çok sevildi.
Cemiyet-i Hayriye Derneği ve Konya Anadolu Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Pek çok gencin burs ve eğitim desteği almalarına vesile oldu. 1980’de avukatlıktan emekli oldu. 1981’den sonra İstanbul’a taşındı.
1 Temmuz 1989’da Ankara’da kızının evinde vefat etti. Uluırmak Mezarlığı’nda metfun olan Ahmet Fikri Simav’ın Osman (1953) ve Ali Fikret (1958) adlarında iki de oğlu vardı.
Mehmet Fahrettin Simav (1912-1995)
Konya’da doğdu. Muallim Osman Simav’ın oğludur. Konya Lisesinden mezun olduktan sonra Yüksek Mühendis Mektebine (günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi) girmeye hak kazandı. Ancak ailesinin de isteği ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girip, 1935 yılında mezun oldu.
Bingöl, Seydişehir, Vezirköprü ve Salihli hükümet tabipliklerinde bulundu. 1937’de Şemsi Sivasi’nin onuncu göbekten torunu, Mevlâna Müzesi Müdürü Hüseyin Bey’in kızı Nuriye Hanım ile evlendi. Artvin ve Çanakkale’de uzun yıllar sağlık müdürü olarak görev yaptı. İstanbul Sağlık Müdür Yardımcılığı görevinden sonra Kastamonu Sağlık Müdürlüğünden emekli oldu.
Almanya’da uzun yıllar öğretmenlik yapan Selçuk Adnan (1938) adında bir oğlu ve Emine Ulya (1954) adında bir kızı vardır. 04.03.1995 tarihinde evlatlarının yanında, Berlin’de, vefat etti ve Yalova’ya defnedildi.
Selçuk Adnan Simav (d. 1938)
Simavlı Osman Zühtü Efendi’nin torunu Dr. Fahrettin Simav’ın oğludur. Konya’da doğdu. İÜ Edebiyat Fakültesinde öğrenci iken 1962’de Almanya’ya gitti. Berlin Hür Üniversitesinde edebiyat alanında yüksek lisans yaptıktan sonra 1970-2002 yılları arasında Berlin’de il ve ortaokullarda öğretmenlik yaptı. Mehmet, Bahar, Betül ve Semra adlarında dört çocuk babası olan Simav, Almanya’dan emekli olduktan sonra 2002’den beri Kuşadası’nda yaşamaktadır.
Yalçın Simav (d. 1946)
Şefik Simav’ın oğludur. İstanbul, Tunceli ve İzmit’te polis ve başkomiser olarak görev yaptı. Nevin Hanım ile evliliğinden Aslı adında bir kızı vardır.
Hacer Şadan Simav (Güven) (d. 1951)
Konya’da doğdu. Simavlı Osman Zühtü Efendi’nin torunu Ahmet Fikri Simav’ın kızıdır. Konya Kız Sanat Okulundan mezun oldu. 1972’de Doç. Dr. Mehmet Emin Güven ile evlendi. Elektrik Müh. Ersin Güven (1974) ve Makine Y. Müh. Metin Güven (1978) adlarında iki oğlu vardır. Hâlen Ankara’da bazı hayır kurumlarında fahri görevler yapmaktadır.
Osman Simav (d. 1953)
Konya’da Kalecik Mahallesi’nde doğdu. Av. Ahmet Fikri Simav’ın büyük oğludur. Konya Erkek Lisesinden mezun olduktan sonra 1971 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesini 1977 yılında bitirdi. Aynı dalda 1979’da yüksek lisans yaptı. Doktorasını da İTÜ’de TÜBİTAK bursu alarak tamamladı. 1984 yılında doktora teziyle ilgili Almanya’da MAN firmasında ve Berlin Teknik Üniversitesinde araştırmalar yaptı.
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarının kuruluş yıllarında görev yaptı. Otokar Otobüs Karoseri AŞ’de Ar-ge mühendisi olarak çalıştı. 1980 yılında İTÜ öğretim üyeleri ve iş adamlarından oluşan dokuz ortak ile birlikte kurduğu Akoterm Akü ve Otomotiv AŞ’de elektrikli otomobil, akümülatör üretimi ve diğer bazı üretim konularında araştırmalar yaptı. Türkiye’deki otomotiv sanayi firmalarının kurucusu olduğu OSD Otomotiv Sanayii Derneğinde teknik koordinatör olarak görev yaptı. 1993’te doktora çalışmasını tamamlayarak Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde otomotiv dersleri verdi.
1997-2001 yılları Uzel Holding’de genel sekreter ve Uzel Vakfı’nda müdür olarak görev yaptı. Ahmet Uzel’in binlerce beste ve eserinin tasnif çalışmalarını yürütüp, bir şiir kitabını bastırdı.
Türk Eğitim ve Mehmetçik vakıflarıyla müştereken 2003-2006 ve 2009 yıllarında üç defa Safiye Ayla-Zeki Müren ses yarışmalarını Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde organize etti.
Sosyal çalışmaların içinde yoğun olarak yer alan Osman Simav, 1973-1993 yılları arasında İTÜ Türk Musikisi Korosu, İTÜ Müzik Merkezi, İTÜ Mezunları Türk Müziği Topluluğu ve İTÜ Mezunları Derneğinin kurucu genel sekreterlik görevlerini yürütüp, 1993’te de İTÜ Geliştirme Vakfı’nın kuruluşuna öncülük etti.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin 2003 Aralık ayında düzenlediği Prof. Necdet Eraslan Proje Yarışması’nda “Motor Radyatöründen Atılan Isı ile Motorlu Taşıtların Soğutulması” konulu projesi ile üçüncülük ödülünü aldı.
Fulbright’tan kazandığı doktora sonrası araştırma bursu ile elektrikli otomobiller konusunda ABD’nin Wayne State Üniversitesinde post doc. çalışmasını tamamlayarak Beykent Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Türk Musikisi ve İTÜ Geliştirme vakıfları yönetim kurulu başkan vekilliği, İTÜ Arıteknokent Yönetim Kurulu üyesi ve İTÜ Geliştirme Vakfı Okullarının sahibi olan İTÜ Kültürel AŞ’de yönetim kurulu başkan vekilidir.
Osman Simav, Emir ve Fikri Murat adlarında iki çocuk babasıdır.
Ali Fikret Simav (1958-2005)
Ahmet Fikri Simav’ın küçük oğlu olarak 30.06.1958’de Konya’da doğdu. İlk Orta ve Lise eğitimini Konya’da tamamladı. İstanbul Hukuk Fakültesinden 1981’de mezun oldu, Avukatlık stajından sonra İstanbul’da serbest avukatlık yaptı. 11.04.1981’de Sibel Ataman ile evlendi, 05.07.1988’de kızı Tulu Simav doğdu. 1992’de Alanya’ya naklettiler. Veteriner Hekim olan Tulu Simav İstanbul’da uluslararası bir firmada hayvan sağlığı alanında ilaç ürün sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Ali Fikret Simav 15.03.2005’de Alanya’da vefat etti. Uluırmak Mezarlığında Aile mezarlarının yanına defnedildi.