İlçedeki en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Daha sonra sırasıyla ticaret, el sanatları, su ürünleri ve madencilik gelmektedir.
İl Tarım Müdürlüğü 2010 verilere göre toplam 54.940 hektar olan ilçedeki arazi dağılımında ekili-dikili alanlar %39 ile en büyük paya sahiptir (21.021 ha). Ancak bunu ürün getirmeyen dağlık ve engebeli sahalar takip eder (15.846 ha). Orman varlığı ise ilçenin %27’sine tekabül ederken, mera alanları en az paya sahiptir. İlçedeki tarım arazilerinin çoğunda kuru tarım yapılmaktadır.
Köy Hizmetleri II. Bölge Müdürlüğünün (Konya) yapmış olduğu çalışmalarda Hüyük ilçesi arazi kullanım şekillerinin kabiliyet sınıflarına dağılımında en çok VII. sınıf arazinin (15.074 ha) olduğu tespit edilmiştir. Bu VII. sınıf arazinin daha çok orman-funda, mera ve orman arazisi olduğu belirlenmiştir. İlçe genelinde I. sınıftan IV. sınıfa kadar olan arazi toplamı 18.955 hektar olup bu grupta en çok II. sınıf arazi (5.238 ha) yer kaplar. İlçe genelinde sulu tarım çok az olup, araziler daha çok kuru tarım arazisi olarak kullanılmaktadır.
Bu arazilerde en çok tahıl ürünleri (buğday, arpa, çavdar) ve nohut yetiştirilmektedir. İlçede üretilen buğdayların değerlendirildiği iki adet un fabrikası mevcut olup, bir tanesi faal durumdadır. Belli köy ve kasabalarda ise sulama sayesinde sebze meyve tarımı yapılmaktadır. İlmen kasabasında kiraz ve çilek, Değirmenaltı başta olmak üzere birçok köyde de çilek üretimi son yıllarda önem kazanmıştır. İlçe genelinde en çok yetiştirilen ürünler çilek, kiraz, üzüm, elma, ceviz ve lahanadır. Dağlık kesimlerde bağcılık faaliyetleri yapılmaktadır.
İlçede son yıllarda sulamayı artırmaya yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Bunlardan Beyşehir-Kıreli Sulama Projesi inşaatı devam etmekte olup, inşaatın biten bölümlerinde arazi sulamasına geçilmiştir. Proje tamamlandığında ilçenin büyük bir kısmı sulama imkânına kavuşacaktır.
İlçenin Beyşehir Gölü kenarında bulunması, göl kıyısında yer alan köylerde (Budak ve Tolca) balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olmasını sağlamıştır. Ancak son yıllarda gölde yapılan yanlış avlanma ve kuraklığa bağlı gölün su seviyesinin düşmesi sebebiyle avlanan balık miktarının önemli ölçüde azaldığı görülmektedir. Bu da gölden çıkarılan balıkları işlemek üzere kurulan altı adet fabrikanın faaliyetlerinin durmasına sebep olmuş ve ekonomik olarak ilçe bundan olumsuz yönde etkilenmiştir.
Ayrıca Hüyük yeraltı kaynakları bakımından barit (baryum sülfat) madeninin çıkarıldığı bir ilçedir. Özellikle Hüyük’ün Pınarbaşı ve İlmen’in Eğrioluk mevkilerinde tenör oranı çok yüksek (%95) barit madeni, İlmen kasabasındaki özel sektöre ait iki adet barit işleme tesislerinde değerlendirilmektedir. Bu işletmelerde yapılan üretim iki adet taşıyıcı kooperatif sayesinde nakledilmektedir. İlçedeki sanayi varlığı sadece ilçe merkezinde bulunan küçük bir sanayi sitesi olup, burada her türlü küçük onarımlar yapılabilmektedir.
İlçenin toprak yapısının killi olması ekonomiyi olumlu yönde etkilemiştir. İlçede MTA verilerine göre 5 milyon tondan fazla rezerve sahip kil hammaddesi tespit edilmiş olup tuğla, kiremit gibi yapı malzemelerinin yapımında kullanılmaktadır. Bunun sonucu olarak ilçede dört adet tuğla fabrikası kurulmuş ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca ilçede toprak işlemeciği sayesinde testi ve saksı yapımı da söz konusudur.
İlçede perşembe günleri pazar kurulmakta, yöre halkı her türlü meyve, sebze ve diğer ihtiyaçlarını bu pazardan karşılayabilmektedir. Köylülerin ve komşu ilçe halkının pazar dolayısıyla perşembe günleri Hüyük ilçe merkezine gelmeleri ilçede ekonomik bir canlılık sağlamaktadır.
Hizmet sektörü bakımından ilçede bütün idari birimler bulunmakta olup, ilçe genelinde (belediyelerde 200 kişi) 650’den fazla (idari ve mülki amir dâhil) devlet memuru görev yapmaktadır. Bu memurlar içinde en büyük pay Milli Eğitimindir. 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde ilçe genelinde 227 öğretmen, ilköğretim ve lisede 2.241 öğrenciye eğitim hizmeti vermiştir. İlçe Türkiye’de okuma-yazma oranının çok yüksek olduğu (%99,8) merkezlerden biridir.
İlçede Ziraat Bankası ile bankacılık hizmetleri yürütülmektedir. Ayrıca biri merkezde olmak üzere üç adet Tarım Kredi Kooperatifi vardır.
İlçe turizm potansiyeli bakımından oldukça zengin olmakla birlikte, bu potansiyel değerlendirilememektedir. Eflatun Pınarı Anıtı olarak literatüre geçmiş olan bölgede Hititlerden kalma tarihî eserler mevcut olup, turizm açısından büyük önem teşkil etmesine rağmen, tanıtım ve tesis eksikliği sebebiyle yararlanılamamaktadır. Yine sağlık turizmi bakımından Köşk kasabasındaki kaplıca önemlidir. Bununla birlikte Beyşehir Gölü kenarında yer alan ilçede yaz aylarında sığ plajlarda yüzmenin yanı sıra su sporları, amatör balıkçılık, yat turları gibi birçok imkân kullanılmamakta, buralara gerekli turizm tesisleri de yapılmamaktadır.