İslami Değerleri Tanıtma Vakfı Ali İhsan Vatankurtaran tarafından 1979’da kurulmuştur. İki katlı bir ev ve 10.000 m²lik bir arsa vakfın ilk kuruluş sermayesi olarak bağışlanmış; ayrıca 100.000 TL de nakit sermaye tahsis edilmiştir. Vakfın kuruluşu 15.05.1980’de Konya III. Asliye Hukuk Mahkemesi kararı ile tescil edilerek 11.07.1980 tarihli Resmî Gazete’de ilan edilmiştir.
İlk, orta ve liseyi bitirip de yükseköğrenime devam etme imkânına sahip olamayan zeki ve kabiliyetli çocukların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak; maddi ve manevi değerlerimizi yüceltmek, toplumda her türlü eğitim ve terbiye verecek vatan ve millet sevgisini öğretecek; din, vatan ve millî duyguları canlandıracak okullar, yetişme kursları, Kur’an kursları, kütüphaneler ve mabetler açmak; Türk milletinin tarihî, içtimai ve dinî bilgilerini geliştirmek, bu alanlarda eğitim, araştırma ve ihtisas çalışmaları yapmak ve yapılan faaliyetleri desteklemek, aydın din adamları yetiştirmek için ilahiyat fakülteleri ve imam-hatip okulları öğrencilerine ve kabiliyetli öğrencilere burslar vermek, yurtiçi ve yurtdışında ihtisas ve araştırma yapmalarını sağlamak vakfın kuruluş amaçlarıdır.
1979 yılında Vakfın ilk faaliyeti olarak Elmas Kur’an Kursunun kız ve erkek şubeleri Selçuklu ilçesine bağlı Hacıkaymak Mahallesi’nde faaliyete geçti (Kurs, adını, arsasını bağışlayan Hocacihanlı hayırseverin soyadından almıştır). Doksan talebe ile hizmete başlayan Elmas Kur’an Kursu, tek katlı binasının dört kata çıkarılmasıyla yatılı ve gündüzlü olmak üzere yıllık 400 civarında talebeye eğitim verir hâle geldi.
Bilahare eski Hocacihan Belediye Başkanı Rahim Çınar ve babasından ilave arsa istendi. Bugünkü vakıf merkezinin ve Elmas Eğitim Kurumları ile Elmas Kur’an Kursu’nun faaliyet gösterdiği 20.000 m²lik arsanın 10.000 m²’si ücretsiz bağış şeklinde, 10.000 m²’si de düşük bedel ile vakfa tahsis edildi.
1980 İhtilalı sonrası hizmetleri askıda kalan vakıf, kurucusu da yeterince ilgilenemeyince, kayyum Orhan Sert tarafından yönetildi. Bu dönemde, bağışlanan bu arsaya büyük bir külliye düşünüldü ve büyük bir “U” şeklinde, önünde camisi olan bir projenin gerçekleştirilmesine karar verildi.
İlk defa -hâlen mevcut- Elmas Kur’an Kursu inşaatına 1982 yılında başlandı. Kısa zamanda “U” projenin üçte biri halkın yardımlarıyla tamamlanarak yatılı ve gündüzlü erkek kuran kursu faaliyete geçirildi. Hacıkaymak’taki eski bina da sadece kızlara tahsis edildi. Daha sonraki yıllarda “U” projenin yaklaşık 150 m’lik kuzey kanadı inşaatına devam edilerek doğu kanadına geçildi. Yaklaşık üç yıl içerisinde “L” şekline ulaşılmasıyla vakıf büyük bir binaya kavuştu.
1987 yılında binaların iç düzeni de tamamlanarak yurt hizmeti ile birlikte Özel Elmas Erkek ve Kız Lisesi eğitime başladı. Elmas Kur’an Kursu’nda yetişen hafız ve zeki talebeler de bu özel okula alınarak gençlere kaliteli bir ortaöğrenim fırsatı hazırlandı. Özel Elmas Erkek ve Kız Liselerinde 1990 yılında 300 yatılı ve 700 gündüzlü toplam 1.000 civarında öğrenci eğitim görmekte, yazları bu rakam 1.500’e ulaşmakta idi.
Prof. Dr. Remzi Çetin* koordinatörlüğündeki Özel Elmas Eğitim Kurumları, hâlen anasınıfı, ilk ve ortaöğrenim seviyesinde Türk millî eğitiminin hizmetindedir.
28 Şubat (1997) sürecinde lise ile Kur’an kursunun bir arada olamayacağı gerekçesi ile okulun faaliyetleri durdurularak okul ile Kur’an kursu binasının ayrılması istendi. Bina bölünmeden okullar eğitime başlayamayacağından kurs ile okul binası arası iki dershane boyu yıkılarak ikiye ayrıldı. Akabinde girişimler sonucu tekrar okulların açılma izni alındı. Bu süreçten sonra çalışmalara canlılık kazandırmak amacı ile “Ufuk Eğitim Kurumları” adı ile yeniden faaliyete başlandı. 2010 yılına kadar eğitim-öğretim bu isim altında devam etti. Kurum, 2010-2011 Öğretim Yılı’nda tekrar “Özel Elmas İlköğretim ve Özel Elmas Anadolu Lisesi” ismini alarak eğitim hizmetine devam etmektedir.
Binanın ilk yapılan kuzeybatı kısmında yer alan Elmas Kur’an Kursunda da yatılı ve gündüzlü olmak üzere Kur’an öğretimi ve hafızlık eğitimi hâlen devam etmektedir. Kursta ortalama yıllık 500 öğrenci eğitim görmektedir.
Yapımına 1994 yılında başlanan ve 2006 yılında hizmete açılan Elmas Camii, Konya’nın üçüncü büyük camisidir. İslami Değerleri Tanıtma Vakfı’nın önderliğinde vatandaşların yardımlarıyla yapımı tamamlanan cami, 2.500 m² kapalı, 3.000 m² açık alanda 7.000 kişinin aynı anda namaz kılabileceği kapasitededir. Klasik Osmanlı mimarisinde yapılan caminin minarelerinin inşasına yeni başlanmıştır.
Vakıf, Işıklar Mahallesi’nde, 3.200 m2lik alan üzerinde 4.000 m2 inşaat alanına sahip İslami Değerleri Tanıtma Vakfı Meydanlı Yatılı Kız Kuran Kursu inşaatına yoğunlaşmıştır. İki yıl içerisinde tamamlanıp hizmete açılması planlanan kursta, 200 yatılı ve 300 gündüzlü olmak üzere toplam 500 kız öğrenciye Kur’an ve hafızlık eğitimi verilecektir.
2000 yılından beri başkanlığını sanayici Salih Öztaş’ın yürüttüğü vakıfta Ali İhsan Vatankurtar, İbrahim Okka, Hüseyin Şimşek, Remzi Çetin, Ahmet Sarıkaya ve Salih Öztaş (hâlen) başkanlık yapmışlardır.