“Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali”, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2004 yılından beri düzenlenmektedir. Önceleri aralık ayındaki Mevlâna’yı Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) kapsamında yer alırken, 2008 yılından beri eylül ayında, kapanış gecesi 30 Eylül’e, yani Hz. Mevlâna’nın doğum gününe denk gelecek şekilde düzenlenmektedir. Bu uygulama ile Hz. Mevlâna’nın sözle ifadesi mümkün olmayan sınırsız aşkına, bütün insanlığı kucaklayan tevazu ve hoşgörüsüne layık, onu anma ve anlamaya yönelik yeni bir zaman dilimi oluşturulması hedeflenmektedir.
Sarf edilen yoğun gayretler neticesinde, Türkiye’de mistik müzik alanında uluslararası seviyede gerçekleştirilen tek festival olan Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali, bugün dünyanın mistik ve geleneksel müzikler alanındaki en saygın birkaç festivali arasında gösterilmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinden mistik müziklerin buluşma noktası hâline gelen Festival, bütün dünyada izlenirliği her geçen gün artan mistik müzikleri tanıtmayı ve müziğin etkili gücü sayesinde toplumlararası etkileşimi en üst seviyede sağlamayı hedeflemektedir.
Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali için her yıl dünyanın çeşitli bölgelerinde icra edilen mistik müzikler inceleme ve değerlendirmeye alınmakta; grupların seçimi ile hem çeşitlilik ve renklilik hem de birbirleriyle ifade yönünden bütünlük sağlanmaya çalışılmaktadır. Festivale, semavi dinler yanında farklı inanışlara mensup mistik müzik icra eden topluluklar da davet edilmektedir.
İlk beş yılının sanat yönetmenliğini Ahmet Çalışır’ın yürüttüğü festivalin, hâlen sanat yönetmenliğini Dr. Timuçin Çevikoğlu, küratörlüğünü Feridun Gündeş, yazılı ve görsel eserlerin (kitap, web sitesi ve DVD) yayın yönetmenliğini Dr. Mustafa Çıpan yürütmektedir. Festivalle ilgili olarak 2009 yılından itibaren hazırlanan Türkçe-İngilizce web sitesinde de sanatkârlar, topluluklar, icra ettikleri sazlar ve müzik anlayışları hakkında bilgiler verilmekte ve müzik icralarını dinleme imkânı sağlanmaktadır.
Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali’nin nitelikli bir arşivini oluşturmak, festivali canlı olarak takip edemeyenler için bir imkân sunmak maksadıyla konserlerin profesyonel ses ve görüntü kayıtları alınmakta, stüdyo ortamında kayıt, kurgu ve montaj çalışmaları gerçekleştirilerek bütün grupların konserleri ayrı ayrı DVD hâline getirilmekte, her grubun birer eserinin yer aldığı Festival tanıtım DVD’si hazırlanarak Türkçe-İngilizce yayımlanan festival kitapçıkları ile birlikte set hâlinde sanatseverlerin beğenisine sunulmaktadır.
2013 yılında onuncusu gerçekleştirilen Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali’ne başlangıcından beri ABD, Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Bolivya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Endonezya, Fas, Fransa, Gine, Güney Kore, Gürcistan, Gürcistan Pankisi Çeçen Vadisi, Hindistan, Hollanda, İran, İspanya, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Mali, Mayotte, Mısır, Moğolistan, Moritanya, Özbekistan, Pakistan, Rusya Federasyonu’na bağlı Altay, Dağıstan ve Tuva Cumhuriyetleri, Seferad Yahudileri, Senegal, Sudan, Tacikistan, Tayvan, Tibet, Tunus, Türkiye, Yunanistan ve Zimbabve olmak üzere 41 ülkeden 100’ün üzerinde topluluk iştirak etmiştir.
Günümüze kadar Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali’ne, aralarında Grammy Müzik Ödülü ile başka birçok önemli ödüle sahip olanların da yer aldığı 1.000’e yakın sanatçı ve topluluk katılmıştır.
Türkiye için birçok ilke sahne olan Festival yirmi beş kişiden oluşan büyük bir toplulukla ve 800 kilodan daha ağır sazlarıyla Endonezya Bali’nin Gamelan Müziği ve Afroamerikan Gospel Müziği’nin dünyadaki en önemli temsilcilerinden Fairfield Four, Gurdjieff Movements, Pakistan Bit Şah dervişlerinin zikri ve Lo Cor De La Plana’nın sergilediği Oksitanca ilahiler Türkiye’de ilk kez Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali’nde sahne almıştır.
Ülkemizin dünya sanat âlemine sunduğu, Konya’nın ve Türkiye’nin tanıtımına önemli katkılar sağlayan bu festival, Hz. Mevlâna’nın doğum günü olan 30 Eylül akşamı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun icra ettiği sema gösterisi ile sona ermektedir.
Festivalin ücretsiz, halka açık konserleri her yıl 22-30 Eylül tarihleri arasında Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlâna Kültür Merkezi’nde saat: 21.00’de gerçekleştirilmektedir.