Meram ilçesi, Gurbi Cedit Mahallesi, Kosova Sokağı’nda, Hacı Fettah Mezarlığı’nın* güneydoğusunda yer alan cami, subasman kotuna kadar kaba yonu taş, beden duvarları da kerpiç malzemeden yığma tekniğinde inşa edilmiştir. Yapının kuzey cephesinin ortasında yer alan girişine üç basamaklı bir merdivenle ulaşılmaktadır. Çift kanatlı ahşap kapıdan girilen derinlemesine dikdörtgen planlı harim, mihraba dikey yönde uzanan ve her birinde ikişer ahşap sütunun yer aldığı iki sütun sırasıyla üç sahına ayrılmıştır. Ortadaki sahın yan sahınlara göre daha geniş ve yüksek tutulmuştur. Mihraba paralel olarak uzanan silindirik kirişlerin üzerini kaplayan toprak dam örtü, son yıllarda kırma çatı ile kaplanmıştır. Doğu cephesi sağır olan yapının, diğer üç cephesinde dikdörtgen biçimli büyük boyutlu pencerelere yer verilmiştir.
Ters “U” biçimli dikdörtgen mihrap, güney duvarın ortasındadır. İkişer sütunla sınırlandırılan mihrabın özgün mihrap nişi alçıdandır. Niş çevresinde iki ayrı kuşak hâlinde delik işi tekniğinde yapılmış söğüt yaprağı motifleri yer almaktadır. Taç kısmı testere dişi şeklinde hareketlendirilmiş, alınlık yüzeyine üç adet yıldız motifi çakma tekniğinde yerleştirilmiştir. Minberi bulunmayan yapının kuzeyinde “L” planlı mahfil katı yer almaktadır. Mahfilin alt bölümü camekânla harimden ayrılarak depo ve kışlık mekâna dönüştürülmüştür.
Bütünüyle sade olarak yapılan caminin süslemeleri mihrap yüzeyinde ve üst örtüyü destekleyen direklerin üzerindeki yastıklardaki iç ve dış bükey kıvrımlarda toplanmaktadır.
Yapının ezanlık şeklindeki ahşap minaresi kuzeybatı köşede yer almakta ve ezanlığa ulaşım mahfil katından sağlanmaktadır.
1244/1828-29 tarihli vakfiyesinde ve 1939 yılı tapu kayıtlarında ismi “Gurbi Cedit” olarak geçen mescit, günümüzde Kosova Camii adıyla anılmaktadır. Geleneksel tarzda inşa edilen ve çeşitli onarımlarla günümüze ulaşan yapı, Konya’daki dikdörtgen planlı, ahşap direkli mahalle mescitlerinin özgün temsilcilerindendir.