Tarım
Konya genelinde olduğu gibi ilçede de ekonomi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe arazisinin büyük bir bölümünün engebesiz ve düz olması tarım alanlarının çok geniş olmasını sağlamıştır. İlçenin tarım arazi miktarı ilçe arazisinin %88’idir.
İlçenin arazi dağılımın bakıldığında en çok ekili-dikili alanların yer kapladığı görülür. Toplam kültür arazisi 1.381.000 ha, ürün getirmeyen arazi ise 350.000 ha’dır. Mera alanı ise 325.000 ha kadardır. İlçede hiç orman arazisi yoktur.
Halk araziye, tahılların yanı sıra son yıllarda da pancar, kimyon, mercimek, anason ve çörekotu ekmektedir. Genellikle nöbetleşe ekim usulü yapılmakla beraber artezyen kuyularının gittikçe çoğalması üzerine çift mahsul alma usulü de geliştirilmektedir. Çift mahsul almada genellikle arpa ve buğday başta olmak üzere pancar, kimyon, mercimek ve anason tercih edilmektedir. İlçede meyve ve sebzecilik çok gelişmemiş olmakla birlikte meyvelerden en çok kayısı, elma, armut ve kiraz, sebzelerden ise sadece taze fasulye yetiştirilmektedir.
Hayvancılık
2013 yılı TÜİK verilerine göre Kulu ilçesinde saf kültür 2048, kültür melezi 4850 ve yerli 10.107 baş olmak üzere toplam 17.005 büyükbaş; 82.260 baş yerli ırkı koyun, 1420 baş da kıl keçisi olmak üzere toplam 83.680 baş da küçükbaş hayvan mevcuttur.
Ticaret
İlçede ticaret daha çok gıda ve giyim üzerine gelişmiştir. Zanaat dallarında ise çoğunluk oto tamir atölyesi, terzi, kasap, demirci, elektrikçi, inşaatçı iken son zamanlarda örgücülükte de ilerleme olmuştur.
Sanayi
Kulu’da sanayinin ilk temelleri 1974 yılında yapılan Kulu-San Yem Fabrikası ile atılmış, bunu 1978 yılında yapılan Ta-Mak (Tarım Makineleri) Fabrikası izlemiştir. Bunlar genelde çok ortaklı halk girişimleri olup Kulu-San 25 işçi ile ticari faaliyetlerine devam ederken, Ta-Mak kapanmıştır. Ayrıca Tavşançalı kasabasında 1984 yılında faaliyete geçen Bin-Nur Un ve İrmik fabrikasında 20 personel çalışmaktadır.
Diğer taraftan küçük çapta 11 tuz imalathanesi ve fabrikası vardır. İlçenin Dinek Mahallesi mevkiinde Fin-Teks adında bir tekstil işletmesi açılmış olup, 50 civarında işçi çalıştırmaktadır. Bunun yanı sıra E-5 Karayolu’nda faaliyet göstermekte olan tesisler de ilçe ekonomisi ve istihdamına önemli katkılar yapmaktadır.
Kulu; ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Araştırması’na göre, Konya ilçeleri arasında sekizinci, ülke genelindeki 872 ilçe arasında da 394. sıradadır.
Ülkenin mevcut gelir dağılımına göre Kulu zengin bir ilçe sayılır. İlçeyi farklı kılan yaz aylarında yabancı ülkelerde çalışan yöre halkının buraya gelmesidir. Özellikle yabancı ülkelerde çalışanların ilçeye ciddi oranlarda ekonomik katkısı vardır. İnşaat sektörünün çok canlı olmasının sebebi yurt dışında çalışanların konuta yatırım yapmalarıdır. Yine yurt dışı kaynakları istihdama dönük yatırımdan çok bankalarda mevduat olarak tutulmaktadır. Altı banka şubesinin hizmet verdiği ilçede çok sayıda kuyumcu bulunmaktadır.