Yayın hayatına 20 Ağustos 1969’da başlayan gazetenin, o zamanki adı, Türkiye’de Yarın’dır. Günlük çıkarılan gazetenin ilk sahibesi, bir ortaklık adına Şerife Tanrıkulu, genel yayın müdürü de Ziya Tanrıkulu’dur. 1969’da kuruluşunu, Millî Nizam Partisinin (MNP) Konya ileri gelenleri gerçekleştirmişlerdir. Böylece siyasi çalışmalara, basın yolu ile destek sağlanacaktır. Gazete, MNP’nin kapatılmasından sonra da yayımını sürdürür. 1970’li yıllarda da Millî Selâmet Partisinin (MSP) haberlerini öne çıkaran bir yayın politikası izler. 1973 Martında bir yazıdan dolayı, Yazı İşleri Müdürü A. Macit Sarıkaya’ya, altı ay hapis cezası verilir. Basın Kanunu’na muhalefetten verilen bu mahkûmiyetten sonra Sarıkaya, gazeteciliğe dönmez. Avukatlık stajını tamamlayarak hukukçu olur. Gazete başlangıçta, zemini toprak, tavanından gökyüzünün göründüğü, kırık camların arkasında kalan bir köhne yerde çıkarılmıştır. 12 Eylül Darbesi Döneminde, 1981-82’de iki defa birer hafta süre ile kapatılan gazete, 1990’da el değiştirir. Sahibi, 1990’dan itibaren Ali Güneri’dir. Bu dönem, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Celaleddin Boyalı, Müessese Müdürü Mustafa Uğurlu, Haber Müdürü H. Hüseyin Korucu, Spor Müdürü Nail Bülbül, Teknik Müdür Servet Arıcıoğlu, İlan-Reklam Müdürü Osman Subaşı’dır. Türkiye’de Yarın, 14 Mart 1991’de isim değiştirerek, ertesi gün aynı kadro tarafından Merhaba adıyla çıkarılmıştır (15 Mart 1991).
İki gazete, yayın politikası, yayın ekibi yönlerinden birbirinin devamıdır. Türkiye’de Yarın ve Merhaba muhafazakâr çizgide gazetelerdir. Gazetenin yayın politikası, 45. Kuruluş Yıldönümü’ne denk gelen 20 Ağustos 2013 tarihli nüshasında tekrar vurgulanmıştır. Buna göre gazete, Konyalılara iyiyi, güzeli ve en önemlisi doğruyu göstermenin mücadelesini vermek için çıkmıştır. İsim değişikliğinin altında, “Merhaba” kelimesinin anlamı vardır. Gazete böylece, benden zarar gelmez, mesajını vermek istemiştir.
Merhaba, 2009’da 41, 2010 yılında 42, 2013’te 45. kuruluş yıldönümü kutlamalarını kabul ederek, 1969’u başlangıç kabul ettiğini ortaya koymuştur. Merhaba’nın Ali Güneri’den sonra sahipliğini sırasıyla Mustafa Arslan, Rifat Tankut üstlenmiştir. Halen Merhaba İletişim Yayıncılık San. ve Tic. A.Ş. adına imtiyaz sahibi Halit Şendir. Gazetenin, 15 Mart 1991’den bu yana sorumlu yazı işleri müdürlüğünü sırasıyla, Ebubekir Sarı, Mustafa Arslan, Mustafa Balkan, Ahmet Turan, Çetin Oranlı, Ali Özcan, Rasim Atalay ve hâlen de İbrahim Büyükeken üstlenmiştir. Gazetenin yeri Sultanşah'daki kendi binasıdır.
Merhaba gazetesinin zengin yazar kadrosunu Kerem İşkan, M. Ali Uz, Recep Çınar, Ahmet Turan, İbrahim Büyükeken, Salih Acıbadem, Nevzat Laleli, Nurten Selma Çevikoğlu, Muzaffer Dereli, Süleyman Küçük, M. Emin Karabacak, Halid Şen, Hüzeyme Yeşim Koçak, Abdullah Kaya, Ali Ayata, Emre Özgül, A. Galip Doğan, Ahmet Güldağ, Nazmiye Gülbaş, R. Merve Ay, Sadık Küçükhemek, Ali Çakmakçı, Betül Güney, Adnan Özkafa, Kerim Atıcı, Havvanur Doğan, Semra Büyükkaragöz, Ebubekir Mücevher ile spor yazarları Ali Dikilitaş, Sabit Horasan, Ahmet Sütçü, Hakan Armutçu gibi isimler oluşturmaktadır.
Merhaba, Konya basını içinde, kültürel yayına verdiği önem, yayın politikasındaki istikrar ve personeline sahiplenme şekliyle farklı bir yere sahiptir. Gazetenin, düzenli bir şekilde kültür hizmeti olarak yayımlamaya devam ettiği Akademik Sayfalar eki, XIII. cilde ulaşmıştır. 25 Mayıs 2004’ten itibaren Merhaba gazetesi eki olarak neşredilen Akademik Sayfalar’ın yayın yönetmeni, M. Ali Uz’dur. VII. ciltten sonra Akademik Sayfalar yönetimine Ali Işık, XII. ciltten sonra Av. Serdar Ceylan katılarak, Uz ile birlikte çalışmıştır (bk. Akademik Sayfalar*).
Yirmi sayfa olarak ve yaklaşık 3000 adetlik baskısıyla Merhaba gazetesi, istikrarlı hâlini korumaktadır.
Merhaba gazetesi, ayrıca “merhabahaber” portalını, gazeteyle birlikte internetten yayımlamaktadır.
Merhaba, yaklaşık yarım asırlık yayın sürecinde, bir medya grubunun başını çekerek onunla bütünleşmiştir. Merhaba Yayın Grubu adı altında; Merhaba, Merhaba Arapça, Merhaba Şehir dergisi ve Merhaba WebTv yayınları yapılmaktadır.