Su böreği, Konya kara yemek takımının ana böreğidir. Özellikle ramazan sofralarının olmazsa olmazıdır. Konya’ya has su böreğinin özellikleri çok ağırdır. Öncelikle hamurunun ince açılması, kaynar suda iki üç dakika haşlanması, geleneksel olarak ocak veya mangalda köz ateşinde pişirilmeli, piştikten sonra dilimi eline alındığında kalıp gibi durmayıp yumuşak olmalıdır.
Malzemeler: 5 su bardağı un, 4 adet yumurta, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı eritilmiş sadeyağ (tereyağı).
Haşlama suyu için: 3 litre su, 2 yemek kaşığı tuz.
Tepsi ölçüsü: 60 cm çapında bakır sini.
İçi: 500 gr. az yağlı kıyma, orta büyüklükte 2 baş soğan, 1 tatlı kaşığı karabiber, bir demet maydanoz (Peynirli arzu edenler için 500 gr. peynir).
Yapılışı: Ortası açılan una yumurtalar kırılıp, zeytinyağı tuz ve su ilavesiyle iyice yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur on bezeye ayrılıp nemli bez altında dinlendirilir. Bu arada kıymaya ince doğranmış soğan ilave edilerek bunlar ölünceye kadar kavrulur. Dinlenen bezeler sini ebadınca incecik açılır. Açılan yufkalar temiz bir sofra bezinin üzerine tek tek serilir. Böreğin altına ve üstüne konulacak iki adet yufka bir kenara ayrılır (Yalnız üstte kullanılacak yufkanın kurutulmamasına dikkat edilir; bunun için bir gazeteye serildikten sonra oklavaya sarılıp bu şekilde bekletilir yahut da kullanılacağında açılır). Kalan yufkalardan dördü senidin üzerinde üst üste konularak dörde kesilir. Büyük bir tencereye üç bardak su konulup, tuzu ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan suya yufka parçaları birer birer salınır. İki üç dakika haşlanan hamur suyun yüzüne çıkınca delikli kepçe ile alınıp soğuk su dolu bir kaba atılır. Soğuk sudan alınıp ters çevrilmiş delikli süzgecin üzerine serilir. Bolca yağlanan tepsiye bütün bırakılan yufkalardan biri serilir. Delikli üzerindeki haşlanmış yufkalar elle hafifçe sıvazlanıp suyu akıtıldıktan sonra düzgün bir şekilde tepsiye döşenir. Bu arada iki katta bir erimiş tereyağı gezdirilir. Haşlanan hamurlar döşenip bittikten sonra böreğin içi sininin her tarafına eşit bir şekilde dağıtılıp, üzerine ince doğranmış maydanoz serpiştirilir. Ardından diğer yufkalar kesilip aynı şekilde haşlanıp siniye döşenir. Bunlar da döşendikten sonra üzeri son bütün yufka ile kapatılıp üstüne tereyağı gezdirilerek ocak veya mangalda köz ateşinde imil imil, içini çeke çeke pişirilir. Günümüz şartları buna elvermediğinden kısık yakılmış dört gözlü bir fırın üstü ocağında da çevire çevire pişirilir (Buna da imkânı olmayanlar 250 derecede kızdırılmış fırında pişirebilirler). Böreğin alt tarafı iyice kızardıktan sonra pişirgeç yardımıyla yahut üzerine bir gazete serilip ters kapatılmış başka bir sini yardımıyla börek çevrilir ve aynı şekilde diğer yüzü de pişirilir.
Pişen su böreği, geleneksel olarak sofraya pişirildiği sini ile getirilir.