Yavuz Sultan Selim döneminde yapılan 924/1518 yılı yazımında adına rastlanan Şeyh Hasan Rumi Mahallesi, III. Murat adına yapılan, 992/1584 yılı yazımından itibaren Şeyh Osman Rumi Mahallesi adını almış ve mahalle bu değişen adını 2009 yılı mahalle düzenlemelerine kadar sürdürmüştür. Mezkûr düzenleme ile mahalle, çevresindeki mahallelerle birlikte Sahipata Mahallesi’ne dâhil edilmiştir.
Mahalleye adını veren Şeyh Osman Rumi ile Hazret-i Mevlâna’nın Şam’da birlikte oldukları rivayet edilir (bk. Şeyh Osman Rumi*).
III. Murat döneminde mahallenin mükellef sayısı 26’dır. 1847-48 yılı 148 numaralı Şeriye Sicili’nde de mahallede dört grupta 33 mükellef vergilendirilmiştir.
Şeriye sicillerindeki kayıtlardan mahalle halkının Müslümanlardan oluştuğu anlaşılmaktadır.
Mahallede, Şeyh Osman Rumi Camii çevresindeki zaviye ve tekkeler yıkılmış, günümüze gelememiştir. Bölgede özel mülkiyetin elinde olan türbeler son zamanlarda istimlâk edilerek çevreleri açılmıştır.
Mahallenin, 2007 yılında yapılan son nüfus sayımında nüfusu 340’tır. Büyük bir bölümü çarşı içerisinde kalan mahallede tarihî doku korunamamış ve bölgede önemli bir gelişme olmamıştır.