Türkiye’nin en güçlü vakıflarından birisi olan Türk Anadolu Vakfı, 1972 yılında Konya’nın ileri gelen, tanınmış şahsiyetleri tarafından kurulmuştur.
1950’li yıllarda ülkede din eğitiminin yeniden başladığı dönemde, merhum Hacıveyiszade Mustafa Efendi Hoca’nın rehberliğinde İmam Hatip Okulu yaptırmak için bir dernek kurulmuştu. Hizmet imkânları genişleyince ayrıca bir de “İmam Hatip Okulu, Yüksek İslâm Enstitüsü, Talebe Yurtları Tesis ve Yaşatma Derneği” ile “Manevi Değerleri Koruma ve İlim Yayma Cemiyeti” kuruldu. 1972 yılına gelinceye kadar hizmetler bu derneklerle devam ederken, Türk Anadolu Vakfı’nın kurulmasıyla mezkûr iki dernek kendilerini feshederek mal varlıklarını yeni kurulan bu vakfa devretti. Böylece Türk Anadolu Vakfı güçlü bir şekilde kurulmuş olu. Vakfın, hâlen 330 taşınmazı vardır.
Vakfın kurucularından bazıları şunlardır: Nevzat Şahin, Mehmet Emin Belviranlı, Servet Boğa Akdoğan, Mehmet Karacığan, Mustafa Çalışkan, Ali Naci Özyalvaç, Rasim Çöğen, Mustafa Helvacıoğlu, Ahmet Said Uğurlu, Ali Güneri, Ahmet Gürtaş, Muhammedi Büyükkaplan, Ali Galip Samur, Ramazan Tunç, M. Ali Küçüksakallı, Abdülkadir Hacıismailoğlu, Hasan Cahit Öz, Sadık Yaşa, Mehmet Ali Uz, Necati Günüç, Ali Çömlekçi, Mehmet Emin Atasagun, Bekir Doğanay, Hasan Hüseyin Fayda, Mehmet Nuri Küçükkeleş, Mustafa Sıtkı Bilgin, Ahmet Fikri Simav, Mehmet Necati Çekirdekçi, Mehmet Ulucan.
Türk milletinin tarihi, içtimai ve dinî bilgilerini genişletmek ve bu hususlarda, eğitim, öğrenim, ihtisas ve araştırmaya dayanan ve memleketimizin muhtaç olduğu elemanları yetiştirmek üzere özel okul, yurt, kurs ve kütüphaneler açmak, idare etmek, işletmek ve açılanlara her türlü yardımda bulunmak; yerli ve yabancı ilim adamları ve müesseseleri ile münasebetler kurmak, konferans ve seminer tertip etmek, tertip edilenlere katılmak; muhtaç insanlara yardımlarda bulunmak gibi gayelerle kurulan vakıf günümüze kadar Konya’ya şu tesisleri kazandırmıştır: Selçuk Üniversitesi Kampus Camii, Hacıveyiszade Öğrenci Yurdu, Konya İmam Hatip Lisesi, İlahiyat Fakültesi Tesisleri ve İlahiyat Camii, Karatay İmam Hatip Lisesi, Uluırmak Nuraniye Yatılı Erkek Kur’an Kursu, İçeri Çumra Yatılı Erkek Kur’an Kursu, Hacıhasanbaşı Kur’an Kursu, İşkalalaman Mevlâna İmam Hatip Lisesine 48 ek derslik bina, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesine Onkoloji Bölümü binası yapılması, 1999 yılında Vakıf tarafından 7000 kişilik yaptırılan Kampüs Camii’nin 14.000 kişilik kapasitesi ile külliye olarak yeniden ihya edilmesi, Çaybaşı Mahallesi’nde Konya’nın ilk kadın Kur’an kursunun dört katlı olarak yeniden ihya edilmesi.
Vakfın, yardımlarıyla devam eden diğer hizmetler ise şunlardır:
500 üniversite öğrencisine karşılıksız burs, Uluırmak Aşevi’nde günde 3.000 kişiye sıcak yemek yardımı, yurt içi ve dışı araştırma teşvik bursları, hafız olan üniversite öğrencilerine teşvik bursları, fakir öğrencilere ücretsiz yurt imkânı, fakir öğrencilere giyecek ve eğitim yardımı, fakir vatandaşlara çeşitli ayni yardımlar, 1000 imam-hatip öğrencisine yemek parası.
Uzun yıllar Mehmet Karacığan, Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı ve Ahmet Baltacı mütevelli heyet başkanlığında çalışmalarını sürdüren vakıf, günümüzde, Mustafa Yayla başkanlığında Mithat Büyükalim, Erol Küçükbakırcı, Mithat Koçak, Mustafa Fil, Zeki Çimen, İsmail Doğru, Mehmet Ali Atiker ve Ali Öge yönetiminde çalışmalarını sürdürmektedir.