Anadolu’nun yer yer işgal edilmeye başlandığı 1920 yılında düşman kuvvetlerinin, üstün silah ve teçhizatları yanında, Türk gençliğini içki ve uyuşturucuya alıştırarak millî mukavemeti kırmaya çalışması karşısında, Türk aydınları bir araya gelerek bu yılın 5 Mart’ında bugünkü Yeşilay’ı “Hilâl-i Ahdar” adıyla kurdular. Cemiyet, 1935 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “umumi menfaatlere hadim” dernekler arasına alındı. İsmi önce Yeşil Hilâl’e, daha sonra da Yeşilay’a çevrildi.
Yeşilay Konya Şubesi, 1960’lı yılların başında Konya’nın tanınmış eğitimcilerinden Ahmet Hamdi Gürağaç tarafından önce temsilcilik olarak açıldı. Birkaç yıl sonra da Gürağaç’ın vefat etmesiyle şube, kurucu üyeler Yüksel Ulupınar, Mustafa Koşan, Hanefi Aytekin, Şakir Arıtan, Uğur Gürağaç, Bekir Sami Kaya, Hasan Hüseyin Alp, Osman Nuri Atçeken ve M. Ali Uz tarafından yeniden kuruldu. Dernek, sırasıyla Şakir Arıtan, Yüksel Ulupınar, Hanefi Aytekin, uzun yıllar da Av. M. Ali Uz başkanlığında faaliyetlerini sürdürdü.
İlk dönemlerde sadece içki ve uyuşturucuyla mücadele eden dernek, sonradan Dünya Sağlık Teşkilatının sigarayı da bağımlılık yapan maddeler arasına katmasıyla bu zararlıyı da mücadele kapsamı arasına aldı.
Hem bir sağlık kurumu hem de bir kültür teşkilatı olarak önemli çalışmalara imza atan Yeşilay Konya Şubesi, hâlen İstanbul Caddesi’ndeki, Dr. Abdullah Büyükşar tarafından hibe edilen kendi binasında faaliyetini sürdürmektedir.
Yeşilay Derneği Konya Şubesi, özellikle, okullardaki çalışmaları ile Türkiye’deki en faal şubelerden birisidir.