Yalıhüyük ilçesinin temel geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. TÜİK ve Konya İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre ilçe alanı 120.230 dekar olup %33 (40.000 dekar) orman, %40 çayır-mera alanlarından oluşmaktadır. Kuru tarım alanı 33.540 dekar, Suğla Gölü ilçe sınırlarında olmasına rağmen sulu tarım alanı ise 6.700 dekardır. (%17). Mera alanı ise sadece 140 dekardır. Suğla Gölü yatağında taban suyu yüksektir. Drenaj ihtiyacı olup çalışmalar devam etmektedir. Göl yatağındaki araziler üreticiler tarafından sırayla ekilmektedir.
Tarımda en önemli ve en çok ekimi yapılan ürünler tahıl ürünleri olup, en büyük arazi buğday ekim alanlarına ayrılmıştır. Yaklaşık 6.700 dekar alan buğday ekim alanı olarak değerlendirilmektedir. İlçede nadas alanı çok az olup sadece 7 dekardır. Tarihî süreç boyunca Yalıhüyük’te tarım ve hayvancılık hep ön planda olmuştur. Mesela; 1500 ve 1524 yıllarında hububat ve hayvancılığın yanında balıkçılığın da ciddi bir geçim kaynağı olduğu görülmektedir.
2011 yılında; 6.051 ton buğday, 8.500 ton arpa, 90 ton nohut, 45 ton kuru fasulye, 190 ton domates, 75 ton fiğ, 3.500 ton şeker pancarı, 2.827 ton elma, 65 ton armut, 62,5 ton kiraz, 25 ton şeftali, 25 ton vişne üretimi yapılmıştır. 1.100 hektar buğday, 1700 hektar arpa, 50 hektar nohut, 50 hektar fiğ, 15 hektar kuru fasulye, 5 hektar domates, 70 hektar şeker pancarı, 3 hektar karpuz, 321 hektar elma bahçesi, 10 hektar armut bahçesi, 19,2 hektar erik, 5,1 hektar kiraz olmak üzere toplam 3.345,3 hektar arazide ekim-dikim yapılmakta, 650,2 hektar nadas alanı, 14 hektar çayır-mera, 1.206 hektar ormanlık, 6.979 hektar ürün getirmeyen arazi olmak üzere toplam 3.995,5 hektar arazi vardır. İlçede ayrıca 500 adet şeftali, 5.000 adet de vişne ağacı bulunmaktadır.
Meyvecilik olarak ilçede elma, erik, kiraz ve armut yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçede geleneksel bağcılık kültürü vardır. Ancak hastalık (kanser) bulaşmasından sonra günümüzde sadece 11 dekar alanda geleneksel bağcılık yapılmaktadır. Yaklaşık 20 dekar yeni bağ tesisi yapılmıştır. Bu yeni tesisler başarılı örnek niteliği taşımaktadır. Yörede teşvik edilmesi durumunda geleneksel bağ alanlarında modern bağ tesisleri kurulması mümkün görülmektedir.
İlçenin en önemli ürünü olan elmanın ise, bahçeleri genellikle yaşlanmış ve bakımsız olduğundan meyve verim ve kalitesi çok düşüktür. Bu sebeple pazarlamada önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Ürün değer fiyattan satılmadığından bahçeler her geçen gün terk edilmekte ve sökülmektedir. İlçede İl Özel İdaresi kontrolünde soğuk hava deposu bulunmaktadır. Ancak depo son yıllarda işletilememektedir.
Hayvancılık
Ziraatçılığa paralel olarak yapılan hayvancılık ikinci sırada yer almaktadır. 2013 yılı verilere göre ise ilçedeki süt ineği sayısı 350, koyun sayısı 230, tavuk sayısı ise 2.400 adettir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısı ise 187 kişidir. Gölcük Yaylası’nda oturanların bir kısmı ile Mutlu Yaylası’nda yaşayan insanların hepsi hayvancılıkla uğraşmaktadır. Arazilerin hemen hepsi tarım arazisi olarak kullanıldığından, hayvanlar için otlak sıkıntısı yaşanmaktadır. Yalıhüyük Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuş olmakla birlikte aktif olarak faaliyet gösterememektedir.
Sanayi
İlçede herhangi bir sanayi kuruluşu bulunmamaktadır. İlçede yaşayanlar genel olarak tarım ile uğraşmaktadırlar. İlçede Üç Ağaç mevkiinde özel sektör tarafından hububat paketleme fabrikası kurulmuş olup, ancak son yıllarda çalışmamaktadır. Çalışması hâlinde on-on beş kişiye iş imkânı doğacak olup, bu da ilçe ekonomisine belirli oranda katkı sağlayacaktır.
İlçeden Avrupa ülkelerine göç eden nüfus, yaz aylarında yöreye dönerek ilçede ekonomik canlılığın artmasına katkı sağlamaktadır. İlçede pazartesi günleri pazar kurulmakta, pazara çevre köylerden ve ilçelerden katılımlar olmaktadır. İlçede turizm, kooperatif, panayır, fuar, sergi vb. etkinlikler yapılamamakta ve bu tür kuruluşlar bulunmamaktadır.
Ulaşım
İlçenin hemen kenarından Seydişehir-Bozkır karayolu geçmekte iken, son yıllardaki hızlı yapılaşma ile söz konusu karayolu ilçe merkezinde kalmıştır. İlçe, Seydişehir-Bozkır karayolunun kenarında olması hasebiyle ulaşım yönünden bir sorun yoktur. Köylerin ilçeye bağlantı yolları asfalttır.