Konya’da tarımla ilgili yayımlanan ilk gazetedir. Konya Baytar Müfettişliği ile Numune Tarlası Müdürlüğü tarafından 10 Kasım 1909 tarihinde çıkartılmıştır. Vilayet Matbaasında basılan gazetenin fiyatı 20 paradır. Haftada bir defa yayımlanmıştır.
Çiftçi, II. Meşrutiyet Dönemi basınının genel karakterini taşır. İttihat ve Terakki yanlılığı tartışılmıştır. Konya vilâyet gazetesi gibi resmî bir yayındır. İkinci bir resmî gazete, “Vilâyetin ziraî gazetesi” olarak yayımlanmıştır. Zamanın İçişleri Bakanlığınca desteklenen gazete, tarım bölgelerine gönderilmiştir. Bir ara gazetenin posta ücretinden muaf olması kararlaştırılmış ancak, başka vergi muafiyetlerine sebep olacağı düşüncesi ile muafiyet kaldırılmıştır.
Yayın politikası itibariyle, tarım ve hayvancılık alanına dönük bir resmî gazete durumundadır. Ziraat, orman ve hayvan yetiştirme usullerinden bahsetmektedir. Çiftçi’nin, sahibi ve sorumlu müdürünün belirtilmemesi, Konya basınında tartışılmıştır. Matbuat Kanunu’nun mesul müdürü belirtme konusundaki açık hükmüne rağmen Çiftçi’ye göz yumulmasına tepki gösterilmiştir. Burada Çiftçi’nin tartışılmasının asıl sebebi, yayın konusundan çok, İttihat ve Terakki ile olan irtibatıdır.
Bir yıldan fazla çıkan gazetenin koleksiyonu, Yusuf Ağa Kütüphanesi’nde bir süre saklanmıştır. Bakanlık kararı ile birçok eski yazılı yayınla birlikte İstanbul’a nakledildikten sonra nüshaları bulunamamıştır.