BEYŞEHİRLİ ÖMER (TEKİN) EFENDİ

Müderris, Cumhuriyet Dönemi Konya müftüsü. (1298/1881-1967)

Beyşehir’in Budak köyünde doğdu. İlk tahsilini köyünde yaparken çevre köylerdeki hocalardan da istifade etti. Tahsil için Antalya’ya gitti. Orada meşhur müderrislerden Dağıstanlı Ahmet Efendi’de okuyarak icazet aldı. Bir süre de Konya’da tahsiline devam etti. Sonra Mısır’a gitti. Orada Ezher Üniversitesinde tahsilini tamamladı. Güçlü Arapçası sayesinde el-Mukaddem gazetesinde Arapça makaleler yazdı.

Konya’da Islah-ı Medaris’in açıldığı yıllarda, Arapça okutması için bu medreseye özel olarak getirildi. Bir tarafta müderrisliği devam ederken bir tarafta da çeşitli dergilerde “Ömer Lütfi” ve “Ezherî” mahlasıyla ilmî ve içtimai makaleler kaleme aldı. Birinci Dünya Harbi’nin başlaması ile askere alındı. Dört yıl Irak Cephesi’nde bulundu. Savaş sonrasında bir ara memleketinde nahiye müdürlüğü yaptı.

Cumhuriyet Döneminde çekemeyenleri tarafından hükümete jurnal edilince, Konya valisinin karşı çıkmasına rağmen haksız olarak Sivas’a sürgün edildi. Konya valisinin Sivas valisine yazdığı mektup sayesinde oldukça rahat bir sürgün hayatı geçirdi. Kendisine geçimini sağlayacak iş temin edilip orada evlendirildi.

Çıkarılan aftan sonra 1938 yılında Beyşehir’de fahri vaizlik yaparken bir yıl sonra Beyşehir Müftülüğüne tayin edildi. Konya Müftüsü Abdullah Ulubay Hoca’nın vefatı üzerine 12 Şubat 1959 tarihinde de naklen Konya Müftülüğüne getirildi. Bu arada Hacı Veyiszade Mustafa Efendi’nin vefatı üzerine, İmam Hatip Okulunda boş kalan tefsir ve fıkıh derslerine girdi. 10 Mart 1961 tarihine kadar bu görevde kaldı.

Bir sebepten dolayı Tefenni Müftülüğüne tayini çıkarıldıysa da kendi isteği üzerine, eski görev yeri olan Beyşehir Müftülüğüne tekrar atandı. 1966 yılında da emekli oldu.

İkisi memleketinde, birisi de Sivas’ta olmak üzere üç kere evlenen Ömer Efendi’nin birinci hanımından üç kızı, bir oğlu; ikinci hanımından da iki kızı ve üç oğlu oldu. Sivas’taki hanımı memleketini terk etmek istemediğinden orada kaldı.

Konya’da, “Beyşehirli” unvanıyla anılan ve âlim, fazıl, Kur’an ve sünnete bağlı bir insan olarak tanınan Ömer Efendi, 1967 yılında vefat etti. Beyşehir’de metfundur.

Beyşehirli Ömer Tekin Efendi

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 270; Arabacı, 1998, 539; Uz, 2004b, 509-510.